Banka upozorava na nagli skok stanarina

Autor: Ana Blašković , 28. svibanj 2023. u 09:14
U Milanu prosječna cijena najma iznosi 22 eura po četvornom metru mjesečno/Shutterstock

Zbog nepriuštivosti nekretnina prosvjedi u susjednoj zemlji, no rastu cijena nije kraj.

Stanarine u Italiji naglo rastu, upozorila je Banca d’Italia skrećući pozornost na stambenu krizu nastalu zbog kombinacije manjka stambenog prostora, niskih plaće i raširenog kratkoročnog najma stanova za odmor.

“Rezultati istraživanja pokazuju da cijene najma naglo rastu te da će rasti i u budućnosti”, objavila je središnja talijanska banka u izvješću o tržištu nekretnina u prvom tromjesečju ove godine.

Istraživanje je obuhvatilo i anketu provedenu među približno 1500 agenata za nekretnine. Istraživanje središnje banke susjedne države, provedeno u razdoblju od početka siječnja do početka veljače 2023., baca svjetlo na najveći jaz između prognoza agenata (koji očekuju rast cijena najma) i onih koji očekuju njihov pad, otkad se vodi evidencija.

Za takav raskorak stručnjaci tumače da upućuje na zaključak da će se rast cijena vjerojatno – nastaviti. S druge strane, odvojeni podaci nekretninskog portala Idealista ilustriraju da su u travnju najamnine širom Italije skočile za čak 10,1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, dosegnuvši rekordnih 12,5 eura po četvornom metru. U jednom od najskupljih talijanskih gradova, Milanu, prosječna je cijena najma iznosi čak 22 eura po četvornom metru mjesečno.

Stambena kriza zbog financijske nepriuštivosti krova nad glavom posebno teško pogađa talijanske studente i građane s niskim primanjima. Uzaludna potraga za prihvatljivim smještajem potaknula je studenticu Ilariju Lameru da ispred sveučilišta nekoliko noći provede u šatoru u znak prosvjeda koji se međuvremenu proširio i na druge sveučilišne gradove poput Bologne, Rima i Napulja, prenosi Reuters.

Lamera je pozvala regionalnu vladu da “izgradi nove studentske domove ili osigura poticaje vlasnicima stanova kako bi ih potaknula da stanove iznajmljuju studentima, a ne (gostima) putem platformi kao što je Airbnb”.

Talijanska Vlada je za početak najavila dodatnih 660 milijuna eura za studentski smještaj, a ministrica turizma Daniela Santanche priprema nacrt zakona koji bi trebao regulirati kratkoročni najam, navodi Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close