AZ fond u kategoriju A stavio tek 0,7 posto hrvatskih dionica

Autor: Tomislav Pili , 15. rujan 2014. u 22:00
Dinko Novoselec/ Goran Stanzl/PIXSELL

Najveći udjel domaćih dionica imaju Raiffeisen i PBZ/CO od 10,4 posto.

Iako su zamišljeni kao kategorija izloženija dionicama, početna struktura dijela mirovinskih fondova kategorije A to baš i ne otkriva.

Prema podacima o strukturi imovine agresivnije A kategorije iz kolovoškog izvješća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), mirovinski fondovi imaju poprilično ambivalentan odnos prema domaćim, odnosno stranim dionicama. Zanimljivo je da je najveći, AZ fond, domaćim dionicama u kategoriji A praktički okrenuo leđa.Naime, domaće dionice u A kategoriji AZ-a čine svega 0,74 posto ukupne imovine u toj kategoriji koja teži preko 171 milijun kuna. Istovremeno, u najkonzervativniju, C kategoriju, AZ je alocirao 6,3 posto udjela u domaćim dionicama.

No, zato AZ u A kategoriji očito više vjeruje inozemnim dionicama, što i ne čudi s obzirom na rekordne razine stranih tržišta. Udjel te vrste imovine iznosi 7,54 posto ili gotovo 13 milijuna kuna što je uvjerljivo najviši udjel u stranim dionicama u odnosu na preostala tri fonda. Zanimljivo, suprotnim putem krenuo je Raiffeisen koji uopće nema stranih dionica u A kategoriji. Što se tiče stranih obveznica, jedino Erste Plavi drži nešto više od dva posto udjela u kategoriji A.Raiffesenova A kategorija ima najviši udjel u domaćim obveznicama od 57,5 posto, a slijedi ga AZ s gotovo 50 posto.
 

PBZ/CO i Erste Plavi imaju gotovo podjednaki udjel od 38 posto. Raiffeisen i PBZ/CO k tome imaju i najveći udjel domaćih dionica od 10,4 posto dok je Erste Plavi zauzeo "srednji put" s 5,6 posto udjela. Erste Plavi i PBZ/CO u stranim dionicama imaju omalene udjele od 1,8, odnosno 2,8 posto.Zato Raiffeisen, PBZ/CO i Erste Plavi više cijene ulaganje u inozemne investicijske fondove. Najveći udjel u toj stavci ima PBZ/CO od 18,2 posto, a slijedi ga Raiffeisen s 17,7 posto. Erste Plavi u tu je vrstu imovinu uložio 10,5 posto dok AZ u kategoriji A strani investicijski fondovi uopće ne zanimaju. Inače, kategorije A i C započele su s radom 21. kolovoza, pa ovu strukturu vrijedi shvatiti kao početno "slaganje" portfelja. 

Rezultati društava

Dobit porasla 14 posto

U ponedjeljak je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga objavila i šestomjesečne rezultate poslovanja društava za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima. Četiri društva ostvarila su u šest mjeseci dobit prije oporezivanja od preko 87 milijuna kuna što je gotovo 14 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Rast dobiti bilježe i društva za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondovima. Njih četiri zabilježili su 14 milijuna kuna dobiti, 4,3 posto više nego lani.

Komentari (3)
Pogledajte sve

A sto ti kreteni uopce imaju alocirati?

To ce opet vidi mi se biti prevara gargantuantskih razmjera. Istrazite to novinari, do u detalje. Oni su jedino svu imovinu mogli alocirati vrijednosno u proporciji interesa pojedine skupine osiguranika, pa onda nek prodaju dionice primjerice u skupini A i kupuju sto im drago, a ne da ih direktno alociraju iz prethodnog Fonda. Time je otvorena poandorina kutija jer se ocito kod ovog cudovista tu gore na slici najbolje dionice prebacuju u A, a nelikvdno smece tipa Petrokemija, Dalekovodi i sl. ostaje u B. Nadam se da to Hanfa prati i da ce ragirati. I nadam se, ovaj put na vrijeme. Jer ako nece, ja cu pisati EK, osobno.

oni će korisnicima isplaćivati mirovine u [emo_euro][emo_smijesak]

malo jako malo

New Report

Close