Spor oko 9768 dionica: Auto Hrvatska izgubila pravnu bitku s državom

Autor: Tomislav Pili , 20. srpanj 2021. u 08:53
Presudom VTS-a potvrđena je ništetnost odluke skupštine dioničara iz 2014./SHUTTERSTOCK

Auto Hrvatska je u objavi na Zagrebačkoj burzi objavila presudu Visokog trgovačkog suda (VTS) kojom se odbija njezina žalba kao neosnovana na presudu Trgovačkog suda.

Auto Hrvatska izgubila je pravnu bitku s Centrom za restrukturiranje i prodaju (CERP) koju je inicirala jedna odluka skupštine dioničara te kompanije održane 2014. godine.

No, korijeni spora sežu još u doba pretvorbe i privatizacije s početka 90-ih godina. Auto Hrvatska je u objavi na Zagrebačkoj burzi objavila presudu Visokog trgovačkog suda (VTS) kojom se odbija njezina žalba kao neosnovana na presudu Trgovačkog suda.

Odlukom nižeg suda utvrđeno je da je ništetna odluka skupštine dioničara od 24. travnja 2014. kojim se CERP-u oduzima 9768 dionica Auto Hrvatske.

Korijen tog spora seže u izmijenjeno rješenje Agencije za restrukturiranje i razvoj od 23. rujna 1992. u dijelu procijenjene vrijednosti društvenog kapitala kojim je ona smanjena.

Tim novim rješenjem bila je uključena i knjigovodstvena vrijednost imovine u BiH, pa su se za vrijednost te imovine dionice rezervirale kod Hrvatskog fonda za privatizaciju.

“Sud prvog stupnja svoju odluku temelji na stajalištu da nije postojala tužiteljeva obveza izvršiti uplatu za rezervirane dionice, već je nakon prestanka razloga zbog kojih su dionice rezervirane potrebno procijeniti i utvrditi njihovu novu vrijednost jer nigdje nije propisano da bi za rezervirane dionice bilo potrebno izvršiti uplatu njihove vrijednosti”, stoji u presudi VTS-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close