Austrija i Bavarska riješile spor nastao propašću Hypa

Autor: Poslovni dnevnik , 11. studeni 2015. u 22:01
Sporazum su potpisali ministri financija, austrijski Hans Jörg Schelling i bavarski Markus Söder/REUTERS

Uz nagodbu s Bavarskom, Austrija se sprema dostaviti Hetinim kreditorima ponudu za dug za koji jamči Koruška.

Austrija je u srijedu s njemačkom saveznom pokrajinom Bavarskom potpisala 1,2 milijarde eura vrijedan sporazum kojim je se riješen spor oko "loše banke" Hete, nastale izdvajanjem nenaplative imovine propale Hypo Alpe Adria banke.

Prema priopćenju austrijskog ministarstva financija, bavarski ministar financija Markus Söder sastao se u Beču s austrijskim kolegom Hansom Jörgom Schellingom kako bi potpisali konačni sporazum čija će vrijednost odgovarati 45 posto bavarskih potraživanja prema Heti. Prošlog je mjeseca austrijski parlament usvojio prijedlog zakona kojim se vladi omogućuje nagodba s kreditorima ugašenog Hypoa i skida težak teret s austrijskih javnih financija. Uz nagodbu s Bavarskom, Austrija se sprema dostaviti Hetinim kreditorima ponudu za dug pokriven jamstvima austrijske pokrajine Koruške u visini 11 milijardi eura.

 

16mlrd.

eura vrijedili su sporovi proizašli gašenjem Hypo banke

Podsjetimo, u Koruškoj je bilo sjedište Hypa. Vrijednost te ponude bit će objavljena naknadno, a temeljit će se na prodaji Hetine imovine i doprinosu Koruške, navodi Reuters. Gašenje Hypo banke potaknulo je niz pravnih sporova u Njemačkoj i Austriji čija ukupna vrijednost doseže oko 16 milijardi eura. Njemačka regionalna banka BayernLB, u većinskom vlasništvu Bavarske, kupila je 2007. godine većinski udio u austrijskoj Hypo Alpe Adria banci za 1,6 milijardi eura.

Dvije godine kasnije Austrija je bila prisiljena nacionalizirati Hypo koji se našao na rubu propasti zbog naglog širenja u jugoistočnoj Europi. U sklopu kontrolirane likvidacije Hypo Alpe Adria banke nenaplativa imovina izdvojena je u takozvanu "lošu banku" Hetu dok je mreža podružnica u jugoistočnoj Europi prodana američkom investicijskom fondu Advent International i Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD). 

Komentirajte prvi

New Report

Close