Amerika će 2050. dugovati dvostruko više nego što joj vrijedi gospodarstvo

Autor: Poslovni dnevnik , 29. lipanj 2023. u 22:00
Do kraja desetljeća javni dug SAD-a trebao bi porasti na 107 posto i premašiti povijesni rekord/Shutterstock

Utjecajni institut CBO objavio prognoze kretanja trendova u javnim financijama SAD-a.

Proračunski manjak SAD-a dosegnut će do sredine stoljeća desetinu BDP-a, a javni dug bit će gotovo dvostruko veći od BDP-a, pokazuju najnovije dugoročne projekcije utjecajnog instituta CBO.

Američki proračunski manjak iskazan udjelom u BDP-u iznosit će u ovoj godini 5,8 posto, procjenuje neovisni institut u kojem rade bivši dužnosnici američke središnje banke, ministarstva financija i Kongresa. U 2022. iznosio je 5,2 posto, prema službenim podacima.

Gore samo tijekom rata
Do 2027. trebao bi se, po procjenama instituta, spustiti na pet posto i potom ponovo krenuti uzlaznom putanjom i dosegnuti 10 posto BDP-a u 2053., prognoziraju u CBO-u, napominjući da je viša razina zabilježena samo tijekom Drugog svjetskog rata i pandemije koronavirusa.

U razdoblju od 1993. do 2022. iznosio je u prosjeku 3,7 posto BDP-a, pokazuje izvješće CBO-a. Manjak će u idućih 30 godina podizati sve veći troškovi kamata, ističu u institutu, izračunavši da bi primarni manjak, koji isključuje te troškove, trebao iznositi 3,3 posto BDP-a i ove i 2053. godine.

Javni dug SAD-a trebao bi po njihovim izračunima dosegnuti 98 posto BDP-a, što je za dva postotna boda više nego su prognozirali prošle godine. U 2022. iznosio je prema službenim podacima 97 posto BDP-a, a u protekla tri desetljeća u prosjeku 57 posto. Do kraja desetljeća trebao bi porasti na 107 posto i premašiti povijesni rekord, a do 2053. dosegnut će po njihovim izračunima 181 posto BDP.

Tako velik dug usporio bi gospodarski rast i povećao isplate kamata stranim vlasnicima američkih dugova i predstavljao bi značajan rizik za za fiskalne i za gospodarske izglede, upozoravaju u CBO-u. Američko gospodarstvo trebalo bi ove godine po njima porasti za svega 0,3 posto, nasuprot 2,1-postotnom rastu u 2022. Za 2053. prognoziraju mu skroman rast, od 1,5 posto.

5,8

posto BDP-a iznosit će ovogodišnji proračunski manjak SAD-a

Stanje na tržištu rada
Doduše, podaci s tržišta rada još ne sugeriraju da se približava kriza. Podsjetimo, zapošljavanje u SAD-u blago je ubrzalo u svibnju i uskladilo se s prosjekom u prethodnih 12 mjeseci, izvijestilo je ministarstvo rada. U svibnju je u najvećem svjetskom gospodarstvu neto otvoreno 339.000 novih radnih mjesta, nakon revidirane 294.000 u travnju.

Novi podaci pokazuju da su u ožujku i travnju neto otvorene 93.000 više radnih mjesta no što su pokazivale dosadašnje procjene ministarstva. U protekla tri desetljeća gospodarstvo je u prosjeku raslo za 2,4 posto godišnje, pokazuju najnovije projekcije.

CBO objavljuje dugoročne prognoze za proračun i gospodarstvo na temelju važećih zakona, a ovogodišnje izvješće odražava procijenijeni utjecaj zakona o fiskalnoj odgovornosti, koji je stupio na snagu početkom lipnja, napominje se u izvješću.

Komentirajte prvi

New Report

Close