Američko tržište dionica sve više u dilemi ima li snage za novi uzlet cijena

Autor: Tomislav Pili , 15. kolovoz 2023. u 08:01
Foto: Reuters

Slabija od očekivanja inflacija zabrinula investitore oko dugoročnih izgleda gospodarstva.

Zbivanja na američkom dioničkom tržištu posljednjih dana sugeriraju kako se događa korekcija cijena nakon frenetičnog rasta u dosadašnjem dijelu godine. No, na Wall Streetu se sve češće čuje pitanje ima li tržište da nakon ove korekcije krene u novi uspon. Na Wall Streetu su krajem prošlog tjedna glavni indeksi stagnirali uz pozitivan predznak, jer je slabija od očekivanja inflacija zabrinula investitore oko dugoročnih izgleda američkog gospodarstva, a pitaju se i imaju li u takvim uvjetima cijene dionica još prostora za rast.

Dow Jones porastao je u četvrtak 52,79 bodova ili 0,15 posto, na 35.176 bodova, S&P 500 indeks ojačao je 0,03 posto, na 4468 bodova, a Nasdaq indeks 0,12 posto, na 13.737 bodova..

Prava reakcija

S nestrpljenjem očekivani podatak o inflaciji u srpnju pokazao je da su potrošačke cijene u najvećem svjetskom gospodarstvu porasle 3,2 posto na godišnjoj razini, nešto niže od očekivanih 3,3 posto, a temeljna inflacija 4,7 posto. U prvom satu trgovanja sva tri indeksa skočila su za više od jedan posto, jer su se tržišni sudionici kladili da Fed više ove godine neće podizati kamatne stope, štoviše da će ih početkom iduće krenuti i smanjivati. No, nakon toga cijene dionica počele su se ispuhivati te su ostatak trgovanja oscilirale između pozitivnog i negativnog područja.

“Investitori su prvo dignuli cijene dionica nakon objave podatka o inflaciji, no kako je dan prolazio, uspon je blijedio i to je vjerojatno prava reakcija”, rekao je Gregg Abella, izvršni direktor Investment Partners Asset Managementa. Naveo je i da iako je inflacija usporila, kada se pogleda malo dalje, temeljna inflacija ostaje tvrdokorno visokom, pa kad su trgovci pomnije razmislili o tim podacima, početni pozitivni sentiment se raspršio.

Predsjednica Feda u San Franciscu Mary Daly također je zauzela oprezan stav, kazavši da se najnoviji podaci o inflaciji kreću u pravom smjeru, no potreban je daljnji napredak prije nego bude sigurna da je središnja banka dovoljno učinila. Blagi rast S&P-ja i Nasdaqa u četvrtak tek je drugi pozitivan dan za te indekse od početka kolovoza, jer investitori svaki njihov rast koriste za dobitonosne prodaje nakon pet mjeseci snažnog uzleta tržišta, ponajviše na krilima rasta cijena tehnoloških dionica.

Daljnji rast cijena dionica koče i prinosi na 10-godišnje američke trezorce, koji su porasli iznad četiri posto, pa postaju privlačniji za ulaganje od dionice.

Europa prati Ameriku

Na europskim burzama u petak najvažniji indeksi bili su u minusu, prateći tako kretanja na Wall Streetu. Paneuropski Stoxx 600 indeks bio je poslijepodne u minusu 1,2 posto, a pritom su najviše pale cijene dionica rudarskih kompanija te naftnih i plinskih, za 0,9 posto, uslijed pada cijena tih strateških roba zbog jačanja tečaja dolara.

Među pojedinačnim dionicama, ističe se skok cijene dionice najveće švicarske banke UBS za 4,2 posto nakon što je objavila da joj više nije potrebna pomoć države radi likvidnosti, dogovorena u sklopu njezina preuzimanja od strane Credit Suissea nakon što je zapala u probleme.

Komentirajte prvi

New Report

Close