Američki dug premašio 34 bilijuna dolara, slijedi novi okršaj u Kongresu

Autor: Poslovni dnevnik , 04. siječanj 2024. u 12:26
Dogovor o financiranju trebao bi uključiti i pitanje hitne pomoći SAD-a Ukrajini i Izraelu/Reuters

Fokus na izbore mogao bi otežati kompromis demokrata i republikanaca.

Ukupni javni dug savezne vlade SAD-a prvi je put dosegao 34 bilijuna dolara, izvijestilo je u utorak američko ministarstvo financija, dok se članovi Kongresa pripremaju za još jednu seriju saveznih bitaka za financiranje u nadolazećim tjednima.

Dnevno izvješće Ministarstva financija za petak pokazalo je da je ukupni javni dug porastao na 34,001 bilijuna dolara s 33,911 dolara u četvrtak, objavio je Reuters.

Dug koji se ubraja u gornju granicu saveznog duga porastao je u petak na 33,89 bilijuna dolara s 33,794 bilijuna dolara u četvrtak. Ova kategorija “dug podložan ograničenju” isključuje diskont na trezorske zapise i obveznice bez kupona, dug koji je izdala Federalna financijska banka i garantirani dug pojedinih agencija.

2,5

bilijuna dolara želi smanjiti deficit Joe Biden u narednih 10 godina

Pad poreznih prihoda
Prekretnica dolazi nedugo nakon što je savezni dug premašio 33 bilijuna dolara u rujnu usred rastućeg saveznog deficita potaknutog padom poreznih prihoda i rastućim federalnim rashodima.

Kongres se idućeg tjedna vraća na zasjedanje u Washington kako bi se pozabavio zakonskim rokovima 19. siječnja i 2. veljače za podmirenje državne potrošnje do rujna, usred republikanskih zahtjeva da se fiskalna 2024. diskrecijska potrošnja smanji ispod ograničenja dogovorenih u lipnju.

Zakonodavci se također nadaju da će usvojiti hitnu pomoć za Ukrajinu i Izrael, očekivano uz nepovezane odredbe o sigurnosti granica SAD-a. Neuspjeh oko dogovora o zelenom svjetlu da se odobri niz zakona o potrošnji za fiskalnu 2024. stavio bi agencije u Washington DC-u u režim gašenja.

Postizanje kompromisa moglo bi biti otežano s obzirom na to da predsjednički i kongresni izbori u studenom brzo dolaze u fokus. Maya MacGuineas, predsjednica Odbora za odgovorni savezni proračun, fiskalne nadzorne skupine, nazvala je brojku saveznog duga od 34 bilijuna dolara “doista depresivnim postignućem”, pripisujući to nespremnosti političara da donesu teške fiskalne odluke.

Dogovor ili režim gašenja

Neuspjeh oko zelenog svjetla da se odobri niz zakona o potrošnji za fiskalnu 2024. stavio bi agencije u Washington DC-u u režim gašenja.

Manji porezi bogatima
“I dalje se nadamo da će kreatori politike poduzeti daljnje mjere za smanjenje našeg zaduživanja bilo povećanjem poreza, smanjenjem potrošnje ili stvaranjem fiskalne komisije – ili u idealnom slučaju čineći sve gore navedeno”, rekao je MacGuineas u izjavi.

Glasnogovornik Bijele kuće Michael Kikukawa rekao je da je povećanje duga “dug koji se slijeva prema dolje” potaknut smanjenjem poreza koje su 2017. usvojili republikanci i koje je pogodovalo korporacijama i bogatim Amerikancima.”Republikanci u Kongresu žele udvostručiti ‘MAGAnomics’ s više od 3 bilijuna dolara u poklonima namijenjenim bogatima, dok prisiljavaju marljive Amerikance da plate cijenu smanjenjem socijalnog osiguranja, Medicarea i Medicaida”, rekao je Kikukawa u izjavi.

Dodao je da Biden planira smanjiti deficit SAD-a za 2,5 bilijuna dolara tijekom 10 godina povećanjem poreza velikim korporacijama i bogatim Amerikancima te rezanjem potrošnje na lijekove i porezne olakšice za naftne tvrtke.

Komentirajte prvi

New Report

Close