Američke banke znatno profitabilnije od europskih

Autor: Poslovni dnevnik , 16. rujan 2019. u 22:00
Po tržišnoj kapitalizaciji američke banke znatno nadmašuju europske/REUTERS

Mnogi ekonomisti smatraju da je to osiguralo relativno brzi oporavak američkog financijskog sustava.

Američkim bankama ide bolje nego europskima sudeći po tome što ostvaruju znato veću dobit, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje tvrtke za poslovno savjetovanje EY. 

Tijekom prve polovine 2019. godine 10 najvećih američkih banaka ostvarilo je čistu dobit više od dva i pola puta veću od europskih pandana istoga ranga, a taj se jaz produbljuje, utvrdili su u EY-u.

Pad od gotovo 6 posto
Neto dobit 10 najvećih financijskih institucija u Europi po vrijednosti imovine dosegnula je u prvih šest ovogodišnijh mjeseci ukupno oko 26,4 milijarde eura, što je gotovo šest posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. S druge je strane 10 najvećih američkih banaka ostvarilo gotovo 70 milijardi eura dobiti, što je 0,6 posto više u odnosu na prvo polugodište 2018. godine.

Samo je banka JP Morgan prvih šest ovogodišnjih mjeseci zaključila s dobiti od oko 16,6 milijardi eura. Nakon financijske krize od 2007. do 2008. godine, na čijem je vrhuncu u rujnu 2008. propala američka banka Lehman Brothers, američka je vlada izravnim novčanim injekcijama priskočila u pomoć tamošnjim bankama. Mnogi ekonomisti smatraju da je ta pomoć osigurala relativno brzi oporavak američkog financijskog sustava, u usporedbi s onim u Europi. 

Niske kamatne stope
Dodatni je razlog za slabije protifne marže europskih banaka – pored izuzetno niskih kamatnih stopa u eurozoni – rascjepkanost europskog tržišta, s velikim brojem banaka koje se bore za klijente.  Po tržišnoj kapitalizaciji američke banke znatno nadmašuju europske, pokazalo je u Frankfurtu objavljeno istraživanje EY-a.a sva dodatna pitanja stojim na raspolaganju.

Komentirajte prvi

New Report

Close