AmCham za novi porezni tretman primitka u naravi i opcijskih planova

Autor: Ana Blašković , 02. studeni 2020. u 21:59

Premda su valovi intervencija i oni najavljeni za 2021. u porezne propise ocijenjeni pozitivnima, nužnim smatraju daljnja rasterećenja.

U preporukama za poboljšanje poslovne klime koje je odaslala prema Vladi, Američka gospodarska komora na vrhu liste (ponovno) je stavila porezni sustav. Premda su valovi intervencija i oni najavljeni za 2021. u porezne propise ocijenjeni pozitivnima, nužnim smatraju daljnja rasterećenja. I to prvenstveno u izmjenama poreznog tretmana primitaka u naravi te tretmana opcijskih planova. Ističu da su kao posljedica porezne reforme i povoljnijeg oporezivanja opcijskog nagrađivanja zaposlenika kompanije krenule nagrađivati djelatnike u pokušaju da ih zadrže usput pobošljšavajući svoju konkurentnost u Europi. No, dok Zakon o porezu na dohodak izrijekom predviđa povoljniji tretman dodjele ili opcijske kupnje dionica, to nije slučaj s udjelima.

“AmCham predlaže izmjenu u kojoj će se jasno propisati da se dohotkom od kapitala, osim dodjele ili kupnje vlastitih dionica smatraju i dodjela i stjecanje udjela u društvu, odnosno implementaciju opcijskih planova i u društvima s ograničenom odgovornošću”, kažu.

Predlažu da se primici od dodjele dionica i(li) udjela i opcijske kupnje smatraju bruto primitkom od kapitala oporezivim po stopi od 12 posto (plus prirez) “ čime bi se eliminirala potreba preračunavanja na bruto iznos i potenciranje efektivne porezne stope”. Smanjenjem stope s 24 na 12% (po kojoj se oporezuju dividende, kamate i kapitalni dobici) Hrvatska bi omogućila zadržavanje i privlačenje visokokvalificirane radne snage te postala privlačnja destinacija za strana ulaganja, smatra AmCham.

Komentirajte prvi

New Report

Close