AIG odustao od tužbe protiv države

Autor: Tin Bašić , 11. siječanj 2013. u 19:13
Bivši šef AIG-a Hank Greenberg nije uspio uvući kompaniju u svoj 'rat' s Fedom

Upravni odbor jednoglasno je odbio tužbu koja je nazvana uvredom za Ameriku.

Upravni odbor jednog od najvećih osiguravatelja na svijetu, američkog AIG-a, odlučio je da kompanija ipak neće tužiti državu zbog  navodno nepravednih uvjeta 182 milijarde dolara vrijedne pomoći koje je taj osiguravatelj primio 2008. čime je spašen od bankrota.

Nakon što je u utorak objavljeno da AIG "važe" joće li se  pridružiti tužbi bivšeg čelnog čovjeka Hanka Greenberga i njegovoj holding kompaniji Starr International, uslijedila je burna reakcija političara i javnosti koji su takvu tužbu nazvali nečuvenom, krajnje smiješnom i uvredom za građane Amerike. No AIG je prema zakonu morao razmotriti tu tužbu i donijeti službenu odluku o mogućem sudjelovanju, a Upravni odbor je na sastanku u srijedu ipak glasovao "ne". Nakon što su Greenberg te predstavnici ministarstva financija i Feda održali prezentacije, svaki argumentirajući svoj stav prema tužbi, čelni ljudi AIG-a su nakon nekoliko sati jednoglasno odlučili "držati se podalje te tužbe".

"Odluka odbora ticala se usmjeravanja kompanije prema naprijed, a ne unatrag", u pismu zaposlenicima istaknuo je čelnik Robert Benmosche. Greenberg tvrdi da je pomoć koju je AIG primio 2008. bila štetna za dioničare, Fed je prozvao lihvarom jer je naplaćivao kamate od 14,5% na inicijalni kredit AIG-u. Šteta je bila i u tome, tvrdi, što je AIG morao prodati nekoliko izuzetno profitabilnih podružnica kako bi vratio dug državi. Ministarstvo financija je prije nekoliko tjedana prodalo sve dionice osiguravatelja i time za proračun zaradilo ukupno 22 milijarde dolara. Greenberg sad čeka odluku žalbenog suda, budući da je njegovu 25 milijardi dolara tešku tužbu već odbio Federalni sud na Manhattanu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close