Adris i poljski PZU mogli bi se boriti oko Triglava

Autor: Ana Blašković , 23. prosinac 2013. u 22:01
Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adrisa/Jurica Galoić/PIXSELL

“Imamo ambicije postati regionalni lider u osiguranjima”, izjavio je neimenovni sugovornik iz Adrisa.

Nakon objave da rovinjska Adris grupa postaje novi vlasnik Croatia osiguranja, sve su glasnija nagađanja da je ta akvizicija tek prvi iskorak u osiguravateljni biznis.

Iduća meta Adrisa moglo biti slovensko osiguranje Triglav, a premda službene potvrde za to iz Adrisa zasad nema, u rovinjskoj tvrtki ne skrivaju da žele postati vodeći osiguravatelj u regiji."Imamo ambicije postati regionalni lider u osiguranjima, kako u zemlji, tako i u regiji. To se postiže organskim rastom kompanije, ali i akvizicijama", rekao je Jutarnjem listu neimenovni sugovornik iz Adrisa. Premda se nijedna potencijalna meta za akvizicije nije spomenula imenom već je tek načelno rečeno da će to ovisiti o tome koja tvrtka u regiji krene u prodaju, najava je zaintrigirala slovenske analitičare. Prema pisanju Financi, Adrisovo zanimanje za Triglav je razumljivo, no proces kapitalnog osnaživanja Croatia osiguranja na koji se Adris obvezao prilikom kupnje, mogao bi biti dugotrajan.

 

720milijuna

eura vrijedio bi osiguravatelj nastao spajanjem Adrisa i Triglava

"Interes Adrisa za jednu od slovenskih osiguravateljnih društava je naravno razumljiv, no kapitalno osnaživanje Croatia osiguranja će vjerojatno biti vrlo dugotrajan proces", kaže analitičar slovenskog Alta Investa Matej Šimnic. Osim toga, slovenska osiguravajuća društva trenutno nisu na popisu za prodaju pa će Adris na njih morati pričekati još neko vrijeme. "Iz Adrisa možemo očekivati lobiranje i traženje mogućnosti za akvizicije u Sloveniji i Srbiji", rekao je Šimnic Financama. Uzme li se u obzir da je tržišna kapitalizacija Triglava veća od 415 milijuna eura, u slučaju eventualnog spajanja Adrisa i Triglava nastao bi regionalni osiguravateljni div vrijedan više od 720 milijuna eura.

Krenu li slovenski osiguravatelji naposlijetku u proces privatizacije, na suprotnim stranama ponovno bi se mogli naći Adris i poljski PZU koji je izgubio bitku za najvećeg hrvatskog osiguravatelja. Da bi zakoračili na regionalno tržište, posebice Balkan, Poljacima hitno treba Triglav. S druge strane, novog vlasnika CO čeka optimizacija poslovanja i čišćenje bilance tvrtki iz grupacije pa će preostale financijske injekcije vjerojatno biti usmjerene na organski rast, smatra Šimnic. Za razliku od HPB-a čija je privatizacija propala u samom finišu, Vlada je prihvatila ponudu rovinjske tvrtke za CO koje time ostaje u vlasništvu domaće tvrtke. Adris je za 39,05 posto redovnih dionica ponudio 905 mil. kuna i dokapitalizaciju od dodatnih 110 mil. eura. Nakon što ona bude provedena Adris će biti vlasnik 60 posto dionica.

Komentirajte prvi

New Report

Close