Kroz ovih 7 punktova svakodnevno prolaze nezamislive količine nafte

Autor: Poslovni.hr , 10. siječanj 2013. u 14:00
Thinkstock

Na prolaznim se točkama naftni tankeri suočavaju s brojnim opasnostima i rizicima.

"Oko polovice ukupne svjetske proizvodnje nafte od gotovo 90 milijuna barela dnevno transportira se preko vode", pišu analitičari US Fundsa.

U nekom trenutku, većina te nafte na putu do svog odredišta prolazi kroz neke od sedam ' ključnih točaka'. Na tim se prolaznim točkama naftni tankeri susreću s brojnim opasnostima i rizicima, a otežan promet i piratski napadi samo su neki od rizika. Svaki poremećaj i kašnjenje isporuke nafte može dovesti do brojnih volatilnosti cijena nafte. Portal Business Insider navodi koje su to prolazne točke diljem svijeta kroz koje prolazi velik broj naftnih tankera.

1. Danski tjesnac
U 2010. kroz ovaj se tjesnac dnevno transportiralo oko tri milijuna barela nafte, a prema mišljenju EIA-e važnost ovog prolaza itekako raste.

2. Turski tjesnac
Bospor i Dardaneli su jedni od najprometnijih prolaza na svijetu, a 2011. kroz njih je prošlo oko 50.000 tankera koji su u prosjeku prevozili oko 3 milijuna barela nafte dnevno.

3. Sueski kanal
2011. godine kroz Sueski je kanal prošlo oko 18.000 brodova, a dnevno je transportirano oko 2,4 milijuna barela nafte.

4. Hormuški prolaz
Hormuški je prolaz 'najvitalnija' prolazna točka na svijetu. Naime, u 2011. je kroz taj prolaz transportirano oko 17 milijuna barela nafte dnevno.

5. Bab el-Mandeb
Kroz tjesnac kod afričkog roga u 2011. je dnevno transportirano 3,4 milijuna barela nafte.

6. Malaški tjesnac
Malaški tjesnac je ključni azijski punkt jer je u 2011. kroz tu točku preveženo 15 milijuna barela nafte dnevno.

7.  Panamski kanal
Iako je u 2011. kroz Panamski kanal transportirano samo 755.000 barela nafte dnevno, vlasti su najavile remont koji bi do 2014. trebao utrostručiti sposobnost kanala.

Komentirajte prvi

New Report

Close