Ono što Musk i Zuckerberg tek razvijaju, na Vrbiku već testira Marin Maletić

Autor: Bernard Ivezić , 04. srpanj 2017. u 12:00
Alma Maletić, Marin Maletić i Josipa Bosak

Poduzetnik Marin Maletić nakon Lamaro digitala osnovao startup Umo neuroscience s kojim cilja na tržište brain fitnessa za menadžere, djecu i osobe koje meditiraju.

Dok Neurolink Elona Muska i Facebook Marka Zuckerberga tek najavljuju početak ere sučelja koja će izravno povezivati mozak i računalo (tzv. brain computer interface) te tako zamijeniti tipkovnice, miševe i touchscreenove, zagrebački startup Umo neuroscience svoj prvi proizvod temeljen na toj tehnologiji na tržište planira izbaciti već za tri mjeseca.

U garaži na Vrbiku, već okušani domaći startup poduzetnik, čija tvrtka Lamaro digital prodaje sustave e-learning i vodi online knjižnicu Took Book, Marin Maletić, sa svojim deveteročlanim timom u novoj tvrtci od prošlog ljeta revno razvija headset za brain fitness. Umjesto na efikasnost komunikacije, na što su se usmjerili Musk i Zuckerberg, osnivač i direktor nove tvrtke Umo neuroscience, Maletić, sa Umo headsetom cilja na mentalni wellness. "Mi smo naglasak stavili na povećanje produktivnosti, koja je tim veća što je osoba fokusiranija i kreativnija", kaže Maletić. Mentalni wellness je najbržerastući segment svjetskog wellness tržišta za koji interes posebno pokazuju korporacije. Prema podacima Međunarodne organizacije rada stres godišnje stvara 300 milijardi dolara troškova, a k tome za menadžere zna biti i smrtonosan.

Prema podacima Svjetskog wellness instituta mentalni fitness dio je Fitness & Mind-Body tržišnog segmenta čija je vrijednost već sada procijenjena na 542 milijarde dolara. Maletić navodi da je u novi startup uložen milijunski iznos. Nije želio ići u detalje. Potvrdio nam je tek da je uz vlastita sredstva primio od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta potporu za inovacije u iznosu 1,5 milijuna kuna. "Zahvaljujući toj potpori značajno ćemo smanjiti vrijeme do izlaska Umo headseta na tržište", kaže Maletić. Tako, dodaje, prvi će se Umo headsetovi u prodaji pojaviti već u listopadu. U međuvremenu Maletić na novoj tehnologiji već gradi širu poslovnu platformu. Prvi projekt, koji je nastao kao spin off iz Umo neurosciencea je Umo igronica. Riječ je o registriranoj psihološkoj praksi koja djeci, ali sve češće i odraslima, posebno menadžerima, pomaže da kroz videoigre rade neurofeedback treninge.  

 

50 godina

razvija se neurofeedback metoda

"Primjer neurofeedback igre je svemirska pucačina u kojoj se lovi neprijateljski svemirski brod i puca na njega. Istovremeno neprijatelji pucaju natrag, ali igrač ima štit. Igrač igricu doslovno igra svojim mislima, a kada su moždani valovi dobro posloženi njegov svemirski brod ide brzo, puca i ima podignut štit. Iako zvuči nevjerojatno, stvar je jako dobro istražena i efekti neurofeedbacka imaju vrlo čvrstu znanstvenu potvrdu", pojašnjava Maletić. Na stranicama Umo igraonice piše da je "neurofeedback zabavna i efikasna metoda za poboljšanje kognitivnih sposobnosti, koncentracije i pažnje, te smanjenje hiperaktivnosti". I dok je za korištenje neurofeedbacka u okviru igraonice nužno stručno vodstvo, za korištenje Umo headseta ono neće biti potrebno. "Želja nam je popularizirati neurofeedback i mislimo da je pravi trenutak za to. Povezivanje mozga i računala više nije samo domena znanstvene fantastike, a princip rada headseta je dobro poznat. Pomoću digitalnih filtara iz EEG signala odvajamo moždane valove, odnosno moždanu aktivnost na različitim frekvencijama.

Na taj, već dobro poznati proces, primijenili smo niz inovacija, koje će omogućiti samostalni neurofeedback trening na uređaju prihvatljive cijene, koji će usto biti i atraktivan i ugodan za korištenje, što do danas nikome nije uspjelo na pravi način", kaže Maletić. Navodi da su svjesni da imaju konkurenciju. No, ističe da su kroz vlastite inovacije i ciljanu cijenu od par stotina eura daleko ispred njih. Pojašnjava da se na tržištu trenutačno prodaju ili vrlo skupi uređaji ili oni koji su neučinkoviti bez asistencije stručnjaka. Sve to, ističe, nalikuje paradoksu. Naime, neurofeedback metoda, koja se temelji na EEG signalu, razvija se već 50 godina. No, hardver za EEG se, kaže Maletić, takoreći nije razvijao i to je prilika u koju je poslovno odlučio ući sa svojim timom u kojem su business developerica Alma Maletić, psihologinja i specijalista za neurofeedback Josipa Bosak te Marin Bonacci, specijalist za obradu signala i računarstvo. Sam Umo headset dizajnerski je osmislio Marko Baus, a na njemu radi i niz vanjskih stručnjaka za elektroniku.

"Da bi neurofeedback funkcionirao elektrode koje očitavaju moždane valove moraju biti postavljene na točno određenim mjestima na glavi gdje se nalaze moždani centri za određenu aktivnost i zato to radi stručnjak. Umo neuroscience je patentirao tehnologiju koja omogućuje automatsko pozicioniranje elektroda bez potrebe za asistencijom", kaže Maletić. Dodaje da su kroz partnerstvo s jednom švicarskom tvrtkom osigurali da njihov uređaj dolazi sa suhim elektrodama. Tako mjerenja radi precizno i bez korištenja konduktivnog gela, što je dosad bila glavna prepreka za kućnu upotrebu neurofeedbacka. Usto, ističe, mnogo su uložili u ergonomski dizajn. "Gotovo svi headsetovi na tržištu trenutno su ili neudobni, ili ne funkcioniraju dovoljno dobro, a najčešće i jedno i drugo. Mi smo kroz razvoj, koji traje već godinu dana, postigli da je Umo ne samo vizualno lijep već da je ergonomičan i da radi", zaključuje Maletić.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Koliko mogu zakljuciti sa ove slike Josipa Bosak je nova Sheryl Sandberg.

Narvno za to ce biti potrebno 1.5 milijuna kuna potpore misnistarstva gospodarstva.

Ma nije moguće. Opet smo najbolji u nečemu,znači opet slijedi pad BDP-a 🙂

ja sam to isto testirao, cijena.. prava sitnica 🙂

čitač misli, HA HA HA

New Report

Close