Zrakoplovne tvrtke ostvarit će rekordnu dobit od 40 milijardi dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. rujan 2016. u 09:45
Foto: Thinkstock

Alexandre de Juniac, koji je čelnu dužnost u IATA-i preuzeo 1. rujna, sudionicima konferencije u Singapuru u četvrtak je poručio da bi ukupna neto dobit za globalnu zrakoplovnu industriju ove godine trebala dosegnuti 39,4 milijarde dolara, nakon 35,3 milijarde dolara ostvarene u 2015. godini.

Zrakoplovne tvrtke ove bi godine na globalnoj razini trebale ostvariti rekordnu dobit od gotovo 40 milijardi dolara, izjavio je novi čelnik Međunarodnog udruženja zračnih prijevoznika (IATA), upozorivši ipak na prijetnje s kojima je suočen taj sektor – od terorizma, oštrog rasta cijena nafte do protekcionizma. 

Alexandre de Juniac, koji je čelnu dužnost u IATA-i preuzeo 1. rujna, sudionicima konferencije u Singapuru u četvrtak je poručio da bi ukupna neto dobit za globalnu zrakoplovnu industriju ove godine trebala dosegnuti 39,4 milijarde dolara, nakon 35,3 milijarde dolara ostvarene u 2015. godini.

Taj nekadašnji čelnik Air Francea-KLM-a također je pozvao zemlje jugoistočne Azije da investiraju u infrastrukturu kako bi odgovorile na rastuću potražnju za zračnim putovanjima u toj brzorastućoj regiji.

Govoreći prvi put od preuzimanja čelne dužnosti u IATA-i od svoga prethodnika Tonyja Tylera, de Juniac je ustvrdio da su zračni prijevoznici imali koristi od oštrog pada cijena nafte – troškovi goriva njihov su najveći pojedinačni trošak – i od otpornog tržišta za putovanja, unatoč sporom rastu globalnog gospodarstva.

IATA-ini podaci pokazuju da bi ukupan trošak goriva za globalnu zrakoplovnu industriju u ovoj godini trebao pasti na 127 milijardi dolara, što je za 44 posto manje nego 2014. godine, kada su cijene nafte bile iznad 100 dolara za barel.

To bi bio prvi put od 2004. da trošak goriva čini manje od 20 posto ukupnih operativnih troškova zrakoplovnih kompanija, objavila je IATA.

Cijene nafte padaju tijekom protekle dvije godine i u veljači ove godine zabilježile su najniže razine u zadnjih gotovo 13 godina skliznuvši ispod 30 dolara za barel u uvjetima prekomjerne ponude i proizvodnje na globalnoj razini.

Novi čelnik iskazuje pak određeni oprez po pitanju budućnosti. "Nisam ovdje da bih predviđao kraj dobrih vremena, no bilo bi nerealno očekivati da će takva vremena vječno trajati", upozorio je de Juniac.

"Što ako cijene nafte iznenada porastu brzinom kojom su padale? Što ako se teroristička aktivnost dodatno raširi i intenzivira? Što bi se dogodilo kada bi neko značajnije gospodarstvo velikom brzinom usporilo rast? Može li sadašnja protekcionistička retorika nagristi potražnju za globalnim putovanjima?", pita se novi čelnik IATA-e.

Komentirajte prvi

New Report

Close