Znanstvenici promijenili mišljenje o aspirinu

Autor: Poslovni.hr , 18. ožujak 2019. u 11:18
Foto: Getty Images

Dnevne niske doze aspirina više se ne preporučuje kao preventivni tretman u prevenciji srčanog udara za starije osobe.

Ako ste zdrava odrasla osoba koja traži načine kako smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara, nemojte se više oslanjati na dnevne male doze aspirina, naveo je CNN prenoseći najnovije nalaze više istraživanja i nove smjernice institucija kao što su American College of Cardiology i American Heart Association.

"Većinom smo sada puno bolji u liječenju čimbenika rizika kao što su hipertenzija, dijabetes i posebno visoki kolesterol. To je napravilo najveću razliku, vjerojatno negirajući bilo koju ranije uočenu korist aspirina u primarnoj prevenciji", rekao je kardiolog iz North Carolina dr. Kevin Campbell, koji nije bio uključen u izradu novih smjernica.

Liječnici mogu razmotriti aspirin za neke starije visokorizične pacijente, kao što su oni koji imaju problema sa smanjenjem kolesterola ili upravljanjem šećerom u krvi, sve dok ne postoji povećan rizik za unutarnje krvarenje, navodi se u novim smjernicama.

"Kliničari bi trebali biti vrlo selektivni u propisivanju aspirina za ljude bez poznatih kardiovaskularnih bolesti. Mnogo je važnije optimizirati životne navike i kontrolirati krvni tlak i kolesterol, nasuprot preporučivanja aspirina", izjavio je kardiolog iz John Hopkinsa dr. Roger Blumenthal, sukreator novih smjernica.

“Zalagao bih se za zdrav način života, prestanak pušenja i modifikaciju faktora rizika prije nego što bi razmotrio terapiju aspirinom u bolesnika bez poznatih kardiovaskularnih bolesti", naveo je također dr. Campbell.

Međutim, za svakoga tko je imao moždani udar, srčani udar, operaciju na otvorenom srcu ili stentove, aspirin može spasiti život.

"Na kraju, moramo individualizirati liječenje za svakog pacijenta, na temelju njihove individualne situacije", zaključio je dr. Campbell.

Nova istraživanja o aspirinu

Tri nedavna istraživanja pokazala su da je uzimanje dnevne male doze aspirina u najboljem slučaju gubitak novca za zdrave starije osobe. U najgorem slučaju, to može povećati rizik od unutarnjeg krvarenja i rane smrti.

"Aspirin bi trebao biti ograničen na ljude s najvećim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i vrlo nizak rizik od krvarenja", rekao je dr. Blumenthal.

Pacijenti trebaju blisko surađivati ​​sa svojim liječnicima kako bi utvrdili rizik od krvarenja.

Neki lijekovi, kao što su nesteroidni protuupalni lijekovi, steroidi, izravni oralni antikoagulanti i varfarin, razrjeđivač krvi, također mogu povećati vjerojatnost krvarenja.

Nove smjernice naglašavaju da se statini – zajedno s promjenama načina života, poput zdrave prehrane srca, redovite tjelovježbe, gubitka težine i izbjegavanja pušenja ili pušenja – trebaju koristiti za prevenciju srčanih bolesti kod bilo koga s razinom LDL-a većom od 190 miligrama po decilitru.

LDL označava lipoprotein niske gustoće i "loš" kolesterol koji začepljuje arterije i dovodi do bolesti srca.

Promjena preporuka za dijabetes tipa 2

Dijabetes tipa 2 je primarni faktor rizika za kardiovaskularne bolesti, a smjernice za 2019. naglašavaju plan prehrane, vježbanja i kontrole težine kao prvu liniju obrane. Težite vježbanju od najmanje 150 minuta tjedno umjerenog intenziteta, kao što su brzo hodanje i plivanje.

Zatim planirajte još 75 minuta intenzivnog vježbanja, kao što je trčanje.

Lijekovi prve linije trebaju uključivati ​​metformin, navode smjernice.

Ako su potrebni dodatni lijekovi, dvije nove klase lijekova pridonose smanjenju kardiovaskularnih problema kod onih s dijabetesom tipa 2: SGLT-2 inhibitori, koji djeluju na povećanju uklanjanja glukoze i natrija iz krvi preko bubrega; i GLP-1R agoniste, koji povećavaju proizvodnju inzulina i glukoze u jetri.

Nova istraživanja na ove dvije klase lijekova za dijabetes pokazuju da oni također mogu smanjiti rizik od srčanog udara, moždanog udara i povezanih smrtnih slučajeva, kažu smjernice.

Komentirajte prvi

New Report

Close