‘Zlatna cura’ Silicijske doline branit će se tezom da svi startupi radi novca ulagačima mažu oči

Autor: Tomislav Pili , 02. rujan 2021. u 07:04
Elizabeth Holmes iznijet će obranu i u zlostavljanju od strane svog partnera/Reuters

Analitičari smatraju da suđenje Holmes ništa neće promijenti u riskantnom načinu na koji se ulaže u tvrtke iz Silicijske doline.

Nekadašnja “zlatna cura” Silicijske doline i najmlađa američka milijarderka koja je novac zaradila sama – Elizabeth Holmes – od ovoga tjedna ima drugačiji imidž – optuženice za prijevaru.

Međutim, analitičari smatraju da je toj prijevari kumovao cjelokupni model ulaganja u startupe iz Silicijske doline. Ispitivanje prikladnosti porote kojim će početi “suđenje stoljeća” u američkom korporativnom svijetu – za aferu Theranos – započelo je jučer.

Holmes i nekadašnji predsjednik Theranosa Ramesh “Sunny” Balwani izjasnili su se kako nisu krivi.

Odvojena suđenja

Holmes i Balwaniju sudit će se odvojeno, a tužiteljstvo ih tereti da su – uz prijevaru investitora kojima su prezentirali lažne podatke o svojoj tehnologiji pretrage krvi i financijskom stanju kompanije – ugrozili i tisuće života pacijenata. No, već izbor porote sugerira da će tijekom suđenja “letjeti perje” i da su odvjetnici Elizabeth Holmes pripremili ofenzivnu strategiju.

Naime, očekuje se da će ispitivanje prikladnosti porote trajati najmanje do četvrtka, dok uobičajeno traje manje od jednog dana. Naime, njezini odvjetnici zatražili su izuzeće većine predloženih članova porote tvrdeći da su pristrani.

“Od 40 predloženih porotnika, njih 30 konzumiralo je dodatni izvanraspravni materijal o ovom slučaju i o optuženici”, izjavio je odvjetnik Kevin Downey pred sudom tijekom ispitivanja prikladnosti. Već je iz ovoga vidljivo da će ovo suđenje dugo trajati.

700

milijuna dolara ukupno su investitori ubrizgali u Theranos od 2013. godine

Uvodne riječi tužitelja i branitelja zakazane su za 8. rujna, a suđenje će potrajati 13 tjedana. Ako bude osuđena po svih 12 točaka optužnice, Elizabeth Holmes prijeti do 20 godina zatvora te dva milijuna dolara novčane kazne. Središnje pitanje suđenja bit će jesu li Holems i Balwani djelovali zajednički u smišljenom dovođenju u zabludu investitora kako bi došli do njihovog novca.

Tužiteljstvo se tu fokusira na činjenicu da su Holmes i Balwani – koje su bili i u ljubanoj vezi – vodili luksuzan život. Tužiteljstvo stoga poziva na otkrivanje nekih privatnih detalja iz njezina života: putovanja privatnim mlažnjacima, skupe šoping ture te redovno odsjedanje u skupim hotelima.

S druge strane, njezina će se obrana temeljiti na tezi da ju je Balwani – kojeg je upoznala sa 18 – cijelo desetljeće zlostavljao, psihički, fizički i seksualno. Holmes tvrdi da je Balwani na nju bacao oštre predmete, kontrolirao što jede, kada spava, što je odjenula te s kim razgovara telefonski i razmjenjuje poruke. Njezin nekadašnji partner te je optužbe negirao.

Jedan dokument čak pokazuje da se Holmes planirala sama braniti pred sudom, što je mnoštvo pravnih stručnjaka ocijenilo vrlo riskantnim potezom.

Međutim, nesumnjivo je da je Elizabeth Holmes vrlo uvjerljiva, posebno kad su u pitanju bogati i moćni. Dok je Theranos bio na vrhuncu moći, u nadzornom odboru kompanije sjedili su politički moćnici poput bivšeg državnog tajnika Georgea Schultza, nekadašnjeg ministra obrane u Trumpovoj vladi Jamesa Mattisa te čuvenog političara Henryja Kissingera.

S investitorske strane, u njezinu tvrtku koja je obećavala donijeti revoluciju u dijagnostičkim postupcima pomoću jeftinih i pouzdanih pretraga krvi uložili su medijski mogul Rupert Murdoch, pa tehnološki investitor Tim Draper, meksički milijarder Carlos Slim te obitelj Walton, vlasnici trgovačkog diva Walmarta.

Slijepi kraj zdravih očiju

Zaslijepljeni njezinom vizijom poslovanja i bez mnogo analize poslovnih knjiga, u taj medicinski startup ulagači su ubrizgali više od 700 milijuna dolara. Na vrhuncu svog uspjeha 2014. godine, Theranos je vrijedio 9 milijardi dolara.

Godinu kasnije magazin Time proglasio je Holmes za jednu od 100 najutjecajnijih osoba na svijetu. Neki od ulagača pojavit će se na sudu u svojstvu svjedoka. Kevin O’Leary, predsjednik O’Shares ETF-a izjavio je za CNBC kako se njima neće biti lako pojaviti se na sudu.

“Možete zamisliti kako je neugodno kada vam ulaganje padne na nulu. I to zbog toga što niste propisno napravili dubinsku analizu što svi investitori znaju da je pogreška”, kaže O’Leary. Međutim, O’Leary smatra kako afera Theranos neće ništa promijeniti u načinu kako se ulaže u tvrtke iz Silicijske doline.

Jedna od strategija obrane Elizabeth Holmes stoga bi mogao biti upravo model prenaglašavanja potencijala početne ideje što koriste mnogi osnivači startupa kada žele privući novac investitora.

Međutim, novinar Wall Street Journala John Carreyrou koji je prvi otkrio da sa Theranosovim testovima nešto ne valja smatra da će ovo suđenje biti hladni tuš za ulagače u startupe te poduzetnike. “Ako odete predaleko, tada to postane prijevara vrijednosnicama”, kaže Carreyrou.

Prema njegovom mišljenju, oslobađajuća presuda ulagače bi dodatno ohrabrila na preuzimanje rizika. Je li zbog toga osuđujuća presuda za Elizabeth Holmes već napisana?

Komentirajte prvi

New Report

Close