Zgrada EMA-e zjapi prazna, EU će platiti 450 milijuna eura?

Autor: Tanja Ivančić , 11. siječanj 2024. u 12:31
EMA u Londonu traži novog zakupca po cijeni od 29 do 35 funti za kvadratni metar/Shutterstock

Nakon što se Europska agencija za lijekove preselila u Amsterdam, zgrada u Canary Wharfu dana je u zakup danas propalom We Worku, ali Agenciju i dalje veže ugovor o najmu do 2039.

Europska unija mogla bi izgubiti 450 milijuna eura u ime Brexita. Naime, Europska agencija za lijekove (EMA), iselila je iz Londona zbog izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Zgrada u Canary Wharfu, poznatom londonskom poslovnom kvartu, u kojoj je EMA imala sjedište, dana je u podnajam We Worku, tvrtki koja je potom bankrotirala i prestala ga plaćati, piše Financial Times.

Sumnjaju u povrat novca
EMA, koja od 2019. stanuje u Amsterdamu, o cijeloj situaciji obavijestila je zastupnike u Bruxellesu. Potrebno im je, tvrde, 30 milijuna eura godišnje kako bi pokrili najam i račune, dok se ne pronađe novi korisnik zgrade u Canary Wharfu. S obzirom na to da najam ističe u lipnju 2039., moguća obveza mogla bi iznositi više 450 milijuna eure, prenosi FT.

30

milijuna eura godišnje stoje najam i računi za nekadašnje sjedište Agencije

Iz EMA-e su već zatražili od EU više od tri milijuna eura za pokrivanje najma za prvi kvartal jer Bruxelles je zakonski obvezan nadoknaditi svaki manjak u proračunu EMA-e, pojašnjavaju iz FT-a te dodaju da će europski parlamentarci u četvrtak razgovarati o budućnosti zgrade koja je ostala prazna nakon selidbe EMA-e u Nizozemsku.

U odgovorima na pitanja Odbora za proračun Europskog parlamenta, iz EMA-e su izrazili sumnju u povrat većeg dijela novca jer je, pojašnjavaju, tržište komercijalnih nekretnina u Ujedinjenom Kraljevstvu sve slabije. Očekuju da bi pronalazak novog stanara mogao potrajati i do dvije godine s obzirom na to da Canary Wharf ima stopu nepopunjenosti od 15 posto.

Tako bi EU morala, ne nađe li se novi korisnik, plaćati naknade za najam, usluge, poreze, operativne troškove i račune za komunalije narednih 15 godina. Zgrada na adresi Churchill Place 30, izgrađena je 2008., i iznajmljuje se po nižoj cijeni od tržišne. Prema FT-u, umjesto 50 do 57 funti za noviji prostor. WeWork, tvrtka koja se bavi upravo nekretninama, prestala je plaćati najam početkom godine, ali i zasad plaća naknade za usluge.četvorni metar iznajmljuje se po cijeni od 29 do 35 funti po kvadratnom metru

Iz EMA-e naglašavaju da teret financijskih i ljudskih resursa upravljanja londonskim prostorom ugrožava njihov primarni zadatak, a to je briga za zdravlje ljudi i životinja. Stoga pozivaju Europsku komisiju da pronađe političko rješenje, sugerirajući mogući smještaj britanskih dužnosnika u zgradi. No, Komisija odbacuje odgovornost, tvrdeći da preseljenje EMA-e nije obuhvaćeno Brexit sporazumima.

Mukotrpni pregovori
“EMA ima godišnji proračun od 480 milijuna eura. To je 30 milijuna eura godišnje”, rekao je jedan diplomat EU-a. “Mogu početi gledati i u vlastiti proračun prije negoli zatraže više od EU-a”, prenosi FT. Pri tom valja znati da je EU trenutačno u fazi mukotrpnih pregovora oko proračuna. Komisija traži povećanje od 100 milijardi eura, od čega polovina ide Ukrajini, ali dogovor još nije postignut.

Podsjetimo, svojedobno, 2017.godine, kada je bilo odlučeno da će EMA seliti iz Londona, jedan od kandidata bio je i Grad Zagreb. Bivši ministar zdravstva Milan Kujundžić i bivši zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te tadašnji ravnatelj Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode Siniša Tomić predstavili su kandidaturu u Bruxellesu, a potom istaknuli “Grad Zagreb ima sve što je potrebno za kvalitetno udomljavanje Europske agencije za lijekove i u utrci s još 18 europskih gradova ima dobre izglede da dobije tu agenciju”, prenijela je tada Hina njihove izjave. Zaposlenici EMA-e u internoj anketi su većinski su odbili Zagreb, a Hrvatska je naposljetku povukla kandidaturu.

Komentirajte prvi

New Report

Close