Žestoka konkurencija u EU za Agenciju protiv pranja novca

Autor: Poslovni dnevnik , 19. studeni 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Glavni grad Francuske također je dom Radne skupine za financijsku akciju, globalnog tijela za borbu protiv pranja novca pri Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Francuski ministar financija Bruno Le Maire založio se u petak da sjedište agencije Europske unije za borbu protiv pranja novca bude u Parizu, signalizirajući žestoku konkurenciju kandidaturi Njemačke, Irske, Litve i Španjolske. Odluka o osnivanju agencije donesena je 2021. godine kako bi se koordinirali manjkavi i neujednačeni pokušaje na razini država članica.

“Naša kandidatura pokazuje spremnost na još odlučniju borbu protiv financiranja terorizma”, rekao je francuski ministar veleposlanicima Europske unije. Pariz je već domaćin srodnih institucija, Europske agencije za banke i Europske agencije za vrijednosne papire i tržišta.

Glavni grad Francuske također je dom Radne skupine za financijsku akciju, globalnog tijela za borbu protiv pranja novca pri Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). “Pariz nudi najbolji ekosustav u Europi za borbu protiv pranja novca i protiv financiranja terorizma. To je činjenica i taj će ekosustav osigurati uspjeh agencije”, ustvrdio je ministar Le Maire.

Nakon istupanja Velike Britanije iz Europske unije, Francuska ima najveći bankovni sektor u Europskoj uniji po imovini, jedan je od argumenata francuskih dužnosnika za sjedište agencije. Le Maire je izjavio da razmatraju tri moguće lokacije i da je Francuska spremna osigurati 15 milijuna eura za izgradnju sjedišta agencije.

Konkurencija će vjerojatno biti žestoka budući da je Le Maireov njemački kolega Christian Lindner početkom tjedna predložio Frankfurt, ističući njegov položaj bankarskog središta i sjedišta Europske središnje banke (ECB). Kandidaturu za sjedište nove agencije istaknule su i Španjolska, Litva i Irska. 

Komentirajte prvi

New Report

Close