U državi u koju najviše odlaze Hrvati pojačan rizik od recesije, navedeno i zašto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. rujan 2019. u 16:01
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Narudžbe njemačkoj industriji u srpnju su pale snažnije nego što se očekivalo, pogođene slabom inozemnom potražnjom, pokazali su u četvrtak podaci vlade, sugerirajući da bi posrnuli proizvođači mogli gurnuti gospodarstvo u recesiju u trećem kvartalu.

Izvozno-orijentirano njemačko gospodarstvo trpi zbog slabijeg rasta globalnog gospodarstva i neizvjesnosti na poslovnom planu, prouzročene međunarodnim trgovinskim sporovima te planiranim pa odgođenim izlaskom Britanije iz Europske unije, primjećuje Reuters.

Narudžbe za industrijskim dobrima proizvedenim u Njemačkoji u srpnju su smanjene za 2,7 posto u odnosu na mjesec ranije, pogođene velikim padom potražnje iz zemalja izvan eurozone, pokazali su podaci njemačkog ministarstva gospodarstva.

Na godišnjoj su razini potonule 5,6 posto. Ekonomisti iz Reutersove ankete u prosjeku su očekivali osjetno blaži pad, za 1,5 posto.

Ministarstvo je ujedno blago revidiralo podatak za lipanj, prema kojem su narudžbe u tom mjesecu porasle za 2,7 posto, a ne 2,5 posto kako su prvotno izvijestili.

Treći je kvartal slabo počeo kada su u pitanju nove industrijske narudžbe, konstatiraju u ministarstvu, dodajući da je prognoza za proizvodni sektor sumorna.

"S obzirom na neriješene međunarodne trgovinske sukobe i prigušena očekivanja poslovnih čelnika u sektoru proizvodnje, još nema naznaka fundamentalnog poboljšanja u industrijskom sektoru u idućim mjesecima", dodaje se u priopćenju.

Narudžbe iz zemalja izvan eurozone na mjesečnoj su razini potonule gotovo sedam posto, dok su one trgovinskih partnera iz eurozone kao i onih domaćih blago porasle, pokazuju podaci ministarstva. Ukupne strane narudžbe pale su za 3,9 posto. 

Ako se isključe velike narudžbe, potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima porasla je u srpnju 0,5 posto u odnosu na mjesec ranije, objavilo je ministarstvo.

Pojačan rizik recesije, u fokusu tržište rada

"Nastavljaju se problemi u proizvodnom sektoru. Pad novih narudžbi značajno povećava rizik recesije u njemačkom gospodarstvu", smatra analitičar VP Banka Thomas Gitzel.

"Velika je opasnost da u trećem kvartalu bude zabilježena negativna stopa rasta", dodao je Gitzel.

Njemački bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se 0,1 posto u drugom kvartalu u odnosu na prvo tromjesečje, zbog slabijeg izvoza, pri čemu je pad inozemne prodaje uglavnom povezan s Britanijom i usporavanjem potražnje iz Kine.

Vlada očekuje da će rast ove godine usporiti na 0,5 posto, s 1,5 posto u 2018., a što bi bio najslabiiji rast od 2013. kada je eurozonu potresala dužnička kriza.

"Ono što se u početku činilo kao smanjenje knjige narudžbi većih razmjera preraslo je u krizu u industriji", primjećuje analitičar banke ING Carsten Brzeski, napominjući da silazni trend nije samo posljedica slabije inozemne potražnje i trgovinskih sukoba.

"Od početka godine domaće su se narudžbe zapravo smanjile više nego strane, što pokazuje da su globalne teškoće zahvatile i domaće gospodarstvo", upozorava Brzeski.

Podaci s tržišta rada prošli su tjedan pokazali da je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u kolovozu porasla, slabeći oslonac koji je u proteklom razdoblju podupirao njemačko gospodarstvo u uvjetima slabljenja razmjene s inozemstvom.

Tako sada glavninu dinamike rasta generiraju domaće aktivnosti, što znači da je gospodarstvo ranjivo na najmanje znakove slabosti na tržištu rada, podsjeća Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close