Željeznice FBiH žele 2017. voziti putnike unskom prugom

Autor: Poslovni dnevnik , 10. listopad 2016. u 21:59
Za normalizaciju prometa treba 9,2 mil. kuna

Veliko je zanimanje za prijevoz robe prugom uz Unu do hrvatskih luka.

Oživljavanje željezničkog prometa na području Unsko-sanskog kantona (USK) jedan je od strateških interesa vlade tog kantona, koja je spremna značajnim sredstvima sudjelovati u tom projektu, rekao je Husein Rošić, premijer USK-a. On je izrazio zadovoljstvo time što su Željeznice FBiH taj projekt uvrstile na popis svojih prioriteta u sljedećih nekoliko godina, te istaknuo kako će o svemu razgovarati s najvišim predstavnicima federalnih vlasti.

Prema procjenama, za normalizaciju željezničkog prometa na tom području treba uložiti oko 2,3 mil. KM (9,2 mil. kn). "Spremni smo već sljedeće godine planirati značajna sredstva u proračunu koja bi bila usmjerena u navedene svrhe. Smatramo da bi oživljavanje putničkog, a posebno teretnog željezničkog prometa unskom prugom pridonijelo ekonomskom oživljavanju", rekao je Rošić. Prema riječima Samira Kehrića, glasnogovornika Željeznica FBiH, ta kompanija već 2017. želi uspostaviti putnički promet na relaciji Bihać – Sarajevo.

"Kako bi se to ostvarilo, nužno je obnoviti električne mreže između Bosanske Krupe i Blatne na dionici čija dužina iznosi oko 20 kilometara. Ta mreža je potpuno uništena u ratu. Također, nužni su popravci i rekonstrukcija kolosijeka", rekao je Kehrić, dodajući da Željeznice FBiH ne mogu same osigurati sva potrebna sredstva, te da je nužna pomoć vlasti USK-a. Prema njegovim riječima, postoji veliko zanimanje za prijevoz robe unskom prugom do hrvatskih luka na Jadranu, preko Bihaća i Knina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close