Žele uvesti visoke carinske stope na njemačke automobile

Autor: Poslovni.hr , 28. siječanj 2020. u 09:39
Foto: Bernd Settnik/DPA/PIXSELL

Britanci žele uvesti ozbiljne carinske tarife na europsku robu i to čak 30 posto na neke vrste francuskih sireva i 10 posto na njemačke automobile.

U britanskom dnevnom listu The Times pojavila se vijest o tome da nova britanska vlada na čelu s Borisom Johnsonom pokušava ostvariti taktičku prednost u pregovorima s Europskom unijom oko Brexita, prenosi Revija HAK.

Naime, Britanci žele uvesti ozbiljne carinske tarife na europsku robu i to čak 30 posto na neke vrste francuskih sireva i 10 posto na njemačke automobile.

Dio je to novih trgovinskih pregovora s većinom važnih partnera Velike Britanije. Vlada napominje da su joj u prvoj rundi pregovora najvažniji Japan, SAD, Australija i Novi Zeland.

U ovom taktiziranju ne spominje se Europska unija, ali Johnson i njegovi suradnici i sami znaju da će im to biti najveći izazov.

Puno je tvornica automobila na britanskom tlu, u autoindustriji rade deseci tisuća ljudi, a između EU i Velike Britanije svakodnevno se odvija živa trgovinska razmjena koja ne uključuje samo gotova vozila nego i motore, autodijelove…

Velika Britanije planira izaći iz Europske unije 31. siječnja.

Komentari (2)
Pogledajte sve

@Antonijo, upravo u kini njemački automobili imaju najveći pad prodaje, ćini mi se ćak 9% a s obzirom koliko je to Golemo tržište, predmeti pad se može nazvati elementarna nepogoda za njemačku auto industriju

već dugo se šuška da je nešto trulo u njemačkom auto sektoru a i kako ne bi bilo, osim što su definitivno PREskupi, ćim kupiš njemačko vozilo ispadne da si kupio stari auto jer svake dvije godine redizajniraju modele i daj sada izdvoji npr. 400K za auto koji za 6 mj postaje stari model…

Nijemci bi s trebali fokusirati na prodaju Kini kojoj raste srednji stalež i zaboraviti ohole britance. A to isto vrijedi i za cijelu EU a ne samo Njemačku.

New Report

Close