Zbrojovka računa na prodaju američkoj vojsci

Autor: Tomislav Pili , 14. rujan 2021. u 13:21
Kompanija planira do 2025. udvostručiti prihode na milijardu eura/REUTERS

Kupnjom američke tvornice Ceska Zbrojovka zadovoljit će uvjet vojske SAD-a o kupnji samo domaćih proizvoda.

Čuveni proizvođač oružja CZG-Ceska Zbrojovka kupnjom američkog Colta otvorio je vrata prodaji američkoj i kanadskoj vojsci, a time i znatnom rastu prihoda. Kako piše Reuters, svibanjskom akvizicijom Colta vrijednom 222 milijuna dolara češka je kompanija postala ozbiljan konkurent velikim igračima na američkom tržištu oružja – Smith & Wessonu te Sturm Rugeru.

Sa svojim tvornicama u SAD-u i Kanadi Colt će Ceskoj Zbrojovki dati kapacitete za proširenje proizvodnje izvan Češke, ali i omogućiti konkuriranje na natječajima nabave američke vojske jer će ispunjavati preduvjet proizvoda iz SAD-a.

“Colt je važan korak u realizaciji našeg cilja dostizanja prihoda od milijardu eura do kraja 2025. godine”, izjavio je u intervjuu Reutersu direktor CZG-a Jan Drahota. Zbrojovka je lani uprihodila 570 milijuna dolara, a kroz nekoliko godina bi po prodaji bila rame uz rame sa Smith & Wessonom koji zarađuje 1,1 milijardu dolara.

Analitičari smatraju kako je taj cilj možda i preambiciozan za češkog proizvođača jer će tražiti velika kapitalna ulaganja. “

Po mom sudu, taj cilj može biti ostvaren uz dva preduvjeta. Prvi je da potražnja za oružjem u SAD-u ostane snažna i nastavi rasti, a drugi je da CZG dodatno proširi kapacitete, bilo kroz vlastita kapitalna ulaganja ili kroz dodatne akvizicije”, kaže Pavel Ryska, analitičar J&T banke.

Podsjetimo, Colt čiji je revolver “The Peacemaker” jedan od simbola Divljeg zapada, našao se u stečaju 2015. nakon niza loših poslovnih odluka i gubitka ključnih ugovora s američkom vojskom. Kompanija se 2016. izvukla iz stečaja, a lani su prihodi porasli za četvrtinu.

Oko polovine prihoda Colt je prošle godine ostvario od prodaje oružja američkoj vojsci i policiji (M&LE segment), a jan Drahota kaže kako u tom segmentu vidi “golemi prostor” za rast brenda Ceska Zbrojovka.

Analitičari češke Fio banke procjenjuju da će udjel u američkim prihodima CZG-a akvizicijom Colta porasti sa sadašnjih 10 na 50 posto.

Udjel prodaje oružja civilnom segmnetu CZG-a sada iznosi 62 posto, a vojno-policijskom 38 posto. CZG je lani dobila ugovore o prodaji pušaka češkoj i mađarskoj vojsci te policijskim snagama Brazila i Kenije.

Komentirajte prvi

New Report

Close