Zbog straha od zime povećat će deset puta proizvodnju struje iz elektrana na ugljen

Autor: Poslovni dnevnik , 12. siječanj 2022. u 22:00
Elektrana u Cordemaisu, u dolini Loire, mogla bi nastaviti s radom do 2024./Shutterstock

Zbog remonta nuklearnih reaktora ‘oživljavaju’ elektrane pred zatvaranjem.

Kako bi otklonila rizik od nestašice električne energije, Francuska će ove zime dopustiti da njezine posljednje dvije operativne elektrane na ugljen rade pojačano.

To je posljedica zatvaranja desetak od 56 nuklearnih reaktora kojima Francuska raspolaže čime je njezina proizvodnja električne energije iz nuklearnih izvora smanjena na 78 posto proizvodnog kapaciteta.

Iako su reaktori zatvoreni samo privremeno zbog remonta, nedavne niske temperature pojačale su strah od nedostatka električne energije. Prema vladinoj uredbi omogućit će se rad elektrana na ugljen tisuću sati mjesečno do 28. veljače, za razliku od 700 sati dopuštenih tijekom cijele godine.

Ugljen inače pokriva samo 2 posto energetskih potreba Francuske, dok se iz nuklearnih izvora dobiva oko 70 posto proizvedene struje.

Neće nastaviti s radom
Francusko ministarstvo zaduženo za ekološku tranziciju istaknulo je da’oživljavanje’ ugljena neće promijeniti raspored zatvaranja preostale dvije aktivne francuske elektrane na ugljen: Cordemais, u dolini Loire, i Saint-Avold, u Moselleu, koji graniči s Njemačkom.

70

posto struje u Francuskoj dobiva se iz nuklearnih rektora, samo 2 posto iz ugljena

Dok bi tvornica u Moselleu definitivno trebala izaći iz mreže u ožujku, ona u Cordemaisu mogla bi nastaviti s radom do 2024. godine, zbog onoga što je opisano kao ‘rizik od napetosti u mreži”. Ugljene elektrane već su zatvorene u Le Havreu u sjevernoj Francuskoj i Gardanneu na jugu.

Francuska je inače jedna od glavnih pokretača inicijative 10 članica Unije kojom je nedavno od Europske komisije zatraženo da nuklearnu energiju proglasi ‘zelenom’.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je reindustrijalizaciju zemlje kroz zelenu tranziciju tešku 30 milijardi eura, a glavni dio toga projekta je plan o izgradnji šest novih nuklearnih reaktora.

Nezadovoljstvo Njemačke
Spomenimo da je Macron prije pet godina kada je došao u Elizejsku palaču bio na tragu liberalne zelene agenda u kojoj nije bilo mjesta za nuklearnu energiju, čak i najnuklearnijoj naciji svijeta – Francuskoj, te je objavio da namjerava ugasiti 14 reaktora i smanjiti udio električne energije iz nuklearki sa 75 na 50 posto do 2035. godine.

No, u samo dvije godine, konkretno u Francuskoj, potpora nuklearnoj energiji je sama po sebi, bez ikakvih lobiranja, porasla za 17 posto zbog gospodarskih i političkih nestabilnosti u svijetu. Glavni protivnik nuklearne energije i inicijative 10 zemalja je Njemačka koja je odlučila sve svoje nuklearne elektrane zatvoriti do 2030. godine.

Tako su njemački mediji promptno ukazali na paradoks koji dolazi usred nesuglasica između Berlina i Pariza oko njihove energetske politike.

Naime, iako se Njemačka još uvijek uvelike oslanja na ugljen, postupno ga ukida, kao i nuklearnu energiju, s općom namjerom oslanjanja na obnovljive izvore u proizvodnji 80 posto potreba za električnom energijom kako bi zadovoljila ciljeve Zelenog plana EU, Francuska pojačava rad elektrana na ugljen i najavljuje izgradnju novih reaktora.

Komentirajte prvi

New Report

Close