Zbog redukcija struje prijeti im udar na cijene hrane

Autor: Poslovni dnevnik , 06. srpanj 2023. u 07:00
Raspad infrastrukture prisilio je Južnu Afriku na gašenja struje u prosjeku deset sati dnevno/Reuters

Stručnjaci ističu da trajni prekidi u opskrbi električnom energijom ugrožavaju proizvodnju hrane i sposobnost zemlje da zadovolji domaće potrebe.

Proizvođači hrane iz Južne Afrike, među najvećima na kontinentu, prisiljeni su trošiti stotine milijuna randa na ublažavanje udara dugotrajnih redukcija struje i problema s opskrbom vode u zemlji u kojoj je raspad infrastrukture dosegnuo alarmantne razine.

Preusmjeravanje milijuna iz poslovanja, često i pod cijenu odustanka od kapitalnih ulaganja, prenijet će se na potrošače jer će cijene još više rasti, upozorava industrija.

Stručnjaci ističu da trajni prekidi u opskrbi električnom energijom ugrožavaju proizvodnju hrane i sposobnost zemlje da zadovolji domaće potrebe, piše Reuters. Upozorenja o prijetnji još skupljom hranom dolazi u trenutku kad se Južna Afrika već bori s visokom nezaposlenošću, rastom kamatnih stopa i inflacijom koja će ove godine u prosjeku ostati iznad 10 posto.

Tiger Brands, jedan od najvećih proizvođača hrane u Africi, potrošio je 120 milijuna randa, odnosno 6,4 milijuna dolara, da ublaži utjecaj restrikcija. To uključuje nabavku rezervnih generatora, objekte za skladištenje goriva i vode te solarnu elektranu na krovu.

Premier Group, jedan od pet najvećih proizvođača hrane, uložio je u dizelske generatore i bušotine, a nedavno su poručili da će poduzeti sve potrebno za zaštitu marži. Tvrtke Astral, AVI i RCL Foods, kumulativno su izgubile oko 15 posto vrijednosti u 2023., a u posljednjim izvješćima o poslovanju ističu da će se mjere ublažavanja pretočiti u više cijene hrane.

Zbog raspada elektroenergetskog sustava veći dio godine Južna Afrika imala je prosječno deset sati dnevno isključenja struje. Zemlja provodi isključenja u fazama od jedan do osam, pri čemu osam podrazumijeva 16 sati prekida u ciklusu od 32 sata.

Komentirajte prvi

New Report

Close