Zbog prekrcanih bolnica skočilo privatno zdravstveno osiguranje

Autor: Tomislav Pili , 05. ožujak 2021. u 06:42
Portugalski regulator osiguravateljnog sektora smatra kako ništa ne sugerira da će se trend rasta zaustaviti/REUTERS

Osiguravateljna branša smatra da će se trend rasta te vrste osiguranja nastaviti i idućih nekoliko godina.

Rast privatnog zdravstvenog osiguranja uslijed prekrcanosti javnog zdravstvenog sustava oboljelima od COVID-19 jedna je od rijetkih svijetlih točki u pandemijskom poslovanju europskih osiguravatelja.

Međutim, za njih su mnogo važnije prognoze kako povećano zanimanje za privatno zdravstveno osiguranje nije samo prolazni trend, već bi takva situacija mogla potrajati još najmanje nekoliko godina.

Dodatna mogućnost

Kako piše Reuters, kada su roditelji šestogodišnje Ainare Fuentes primijetili da djevojčica ima upalu uha, namjeravali su je odvesti u lokalnu bolnicu u madridskom predgrađu Valdeolmos-Alalpardo.

Međutim, zbog pandemije koronavirusa, ta je bolnica samo dva puta tjedno primala pacijente koji ne boluju od COVID-19. Stoga su se Fuentesi morali s liječnikom konzultirati telefonski.

47

posto porastao je lani broj korisnika privatnog osiguranja u Španjolskoj

Malena Ainara od upale se oporavila, ali su njezini roditelji Diana i Javier odlučili uplatiti privatno zdravstveno osiguranje kako bi, uz javnu uslugu, imali dodatnu mogućnost zdravstvene zaštite. “Bolnica o kojoj ovisimo prekrcana je COVID pacijentima, pa želimo imati više opcija”, izjavila je Diana Fuentes.

Primjer obitelji Fuentes nije usamljen. Samo u Španjolskoj prošle je godine 470.000 građana uplatilo privatno osiguranje, čak 47 posto više nego u 2019. godini.

Frank Calderon, direktor poslovanja sa zdravstvenim osiguranjem u najvećem španjolskom osiguravatelju Mapfre, ističe kako glavninu novih klijenata čine obitelji s malom djecom.

“Ljudi traže fleksibilnost i izbor”, kaže Calderon. U susjednom Portugalu 44-godišnji Pedro Leitao uplatio je privatno osiguranje za svoju 84-godišnju majku koja je prošlog studenog imala unutarnje krvarenje i odvedena je na hitni odjel javne bolnice u Lisabonu.

949

milijuna eura dosegla je u 2020. premija zdravstvenog osiguranja u Portugalu što je najviši iznos ikada

“Javne bolnice su prenapučene, a rizik od zaraze na odjelu hitne je enorman. Bio bih neodgovoran da nisam kupio privatno osiguranje za svoju majku”, pojašnjava Leitao.

U Francuskoj sveobuhvatni podaci za 2020. za cijelu osiguravateljnu branšu još nisu dostupni, no tvrtka AXA prošloga je tjedna objavila da su njezini prihodi od zdravstvenog osiguranja lani porasli 6 posto. Za ilustraciju, ukupni prihodi manji su 4 posto.

Rast u Njemačkoj

U Njemačkoj je pak broj polica privatnog zdravstvenog osiguranja prošle godine porastao 1,8 posto na 36 milijuna. Zahvaljujući tome, ukupna premija njemačkih osiguravatelja u tom je segmentu narasla 3,8 posto i dosegla je 42,6 milijardi eura.

Ukupno gledajući, zdravstveno osiguranje bilo je jedno od rijetkih svijetlih točki za europske osiguravatelje tijekom pandemije. U Portugalu je ukupna zaračunata premija lani smanjena gotovo 19 posto na 9,9 milijardi eura, a premija životnih osiguranja je doslovno prepolovljena.

Međutim, premija zdravstvenog osiguranja je porasla više od 8 posto na rekordnih 949 milijuna eura, pokazuju podaci osiguravateljne regulatorne agencije ASF.

Španjolska udruga osiguravatelja UNESPA objavila je kako je u toj zemlji premija zdravstvenog osiguranja porasla 5,1 posto dok je ukupna premija smanjena 8,3 posto.

Čak i kad se pandemija suzbije, osiguravatelji smatraju da će privatno osiguranje rasti, ponajprije jer će javne bolnice morati rješavati dugačke liste čekanja jer su oboljeli od COVID-19 imali prednost u liječenju.

“Ništa ne sugerira da se sadašnji trend rasta neće nastaviti, barem u narednim godinama”, objavio je ASF.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dakle placas iz place osiguranje, bez ikakve garancije da ces dobiti ikakvu uslugu i onda je opet platis i privatniku… I vjerovatno ce te primiti i lijeciti doktor koji te nije primio u javnoj bolnici jer nije stigao, al stigne u privatnoj????

Monetarni sistem=pljacka onih najsiromasnijih, najveca ponzijeva schema.

New Report

Close