Zbog pandemije ugroženo 340 milijuna radnih mjesta

Autor: Poslovni dnevnik , 01. srpanj 2020. u 21:59
Najviše radnih sati izgubljeno je u Sjevernoj i Južnoj Americi, a potom u Europi i srednjoj Aziji/REUTERS

Podatak obuhvaća radnike koji rade skraćeno, koji su na neplaćenom odmoru, izgubili su posao ili su prestali biti radno aktivni.

Oporavak svjetskog tržišta rada u drugoj polovini godine krajnje je neizvjestan, upozorila je Međunarodna organizacija rada (ILO), procijenivši da bi pandemija koronavirusa mogla odnijeti i do 340 milijuna radnih mjesta. U drugom je tromjesečju broj radnih sati u svijetu pao 14 posto, što odgovara 400 milijuna radnih mjesta s punim radnim vremenom, utvrdili su u ILO-u.

Podatak obuhvaća radnike koji rade skraćeno, koji su na neplaćenom odmoru, izgubili su posao ili su prestali biti radno aktivni. Prije nekih mjesec dana ILO je procijenio da je od travnja do lipnja broj radnih sati pao 10,7 posto, što odgovara 307 milijuna radnih mjesta.

“Znatno su podignute procjene štete koju je pandemija nanijela tržištima rada”, zaključio je na konferenciji za novinare u Ženevi direktor ILO-a Guy Ryder. “To označi da oporavak neće biti ni jednostavan ni brz”, dodao je.

Najveći je pad broja radnih sati, za 18,3 posto, zabilježen u regiji koja obuhvaća Sjevernu i Latinsku Ameriku i Karibe.

Na drugom je mjestu regija koja obuhvaća Europu i središnju Aziju s 13,9-postotnim padom. U slučaju drugog vala pandemije broj radnih sati mogao bi se u drugoj polovini godine smanjiti 11,9 posto, što bi odgovaralo gubitku 340 milijuna radnih mjesta.

Komentirajte prvi

New Report

Close