Zbog ograničenih resursa kontrola broja djece – ne više od dvoje po paru

Autor: Poslovni.hr , 12. srpanj 2021. u 14:35
Foto: Pixabay

Najnapučenija indijska država Uttar Pradesh razmatra zakon koji bi trebao destimulirati ‘prekomjerna’ rađanja.

Najmnogoljudnija indijska savezna država Uttar Pradesh predložila je zakon koji bi trebao obeshrabriti parove da imaju više od dvoje djece i tako postala druga država kojom vlada stranka premijera Narendre Modija koja je dala takav prijedlog.

Da je Uttar Pradesh samostalna država, s 240 milijuna stanovnika bi bila na petom mjestu po broju stanovnika. Gustoća naseljenosti u toj sjevernoj saveznoj državi Indije više je nego dvostruko veća od nacionalnog prosjeka. Prema prijedlogu vlade objavljenim u subotu, parovi s više od dvoje djece više neće primati vladine beneficije ili subvencije i neće se moći javljati za radna mjesta u državnim službama.

U zakonu se navodi da je zbog “ograničenih ekoloških i ekonomskih resursa u državi neophodno i hitno da osiguranje osnovnih životnih potreba bude dostupno svim građanima”.

Prihod po glavi stanovnika u Uttar Pradeshu manji je od polovine nacionalnog prosjeka.

Nacrt zakona, koji je otvoren za javnost do srpnja, trebali bi ratificirati državni zakonodavci.

Indija, koja bi do 2027. mogla prestići Kinu i postati najmnogoljudnija zemlja svijeta, još uvijek ni u jednoj saveznoj državi nema provedenu nacionalnu politiku o parovima s dvoje djece.

Sjeveroistočna država Assam, kojom također vlada Modijeva hinduistička nacionalistička stranka Bharatiya Janata, prošlog je mjeseca najavila sličnu mjeru kojom će obustaviti beneficije obiteljima s više od dvoje djece.

Uttar Pradesh, kojim upravlja hinduistički tvrdolinijaš Yogi Adityanath, dom je velikom broju muslimanskog stanovništva.

Nacrt zakona uključuje poticaje za parove s dvoje djece ako se jedno od njih odluči za dobrovoljnu sterilizaciju, uključujući povoljne kredite za izgradnju ili kupnju kuća i popuste na komunalne račune i porez na imovinu. Program kontrole rađanja stanovništva u Indiji je već provođen, sredinom 70-ih godina 20. stoljeća, tijekom mandata Indire Gandhi, što je utjecalo na to da se broj stanovnika od 1971. do 1981. poveća za “samo” 135 milijuna stanovnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close