Zbog monopola tehnološki kvartet ostaje bez dijela poslovanja?

Autor: Tomislav Pili , 07. listopad 2020. u 22:00
Kongresnici smatraju da Apple, Amazon, Facebook i Google ‘postavljaju pravila za ostale/Shutterstock

Izvješće sugerira kako bi trebalo poduzeti izmjene regulative o tržišnom natjecanju koje bi omogućile restrukturiranje kompanija.

Američki Kongres službeno je optužio četiri velike tehnološke kompanije – Apple, Amazon, Facebook i Google – za zloporabu tržišnog položaja i pozvao je na njihovo restrukturiranje što bi mogao biti najveći „napad“ politike na korporativni svijet od 90-ih godina prošlog stoljeća.

I izvješću na 449 stranica koje je objavio pododbor za tržišno natjecanje, tijelo u sklopu odbora za pravosuđe Zastupničkog doma u kojem većinu ima Demokratska stranka, stoji kako tehnološki divovi kontrolom pristupa tržišta mogu utjecati na dobitnike i gubitnike u američkom gospodarstvu.

Proučeni milijuni dokumenata

„Oni ne samo da koriste iznimnu moć, već je i zloporabljuju naplatom naknada, uvođenjem nepoštenih ugovornih odredbi te izvlačenjem vrijednih podataka od korisnika i tvrtki koji se na njih oslanjaju“, stoji u izvješću. Taj je dokument rezultat prve kongresne istrage stanja u tehnološkoj industriji koja je trajala duže od godine dana.

U sklopu istrage proučeno je 1,3 milijuna dokumenata i obavljeno više od 300 razgovora sa svjedocima. K tome, izvješće sugerira kako bi trebalo poduzeti značajne izmjene zakonske regulative o tržišnom natjecanju. Izmjene bi omogućile restrukturiranje kompanija kako ne bi mogle koristiti svoju tržišnu moć na štetu manjih konkurenata, smatraju kongresnici.

Također se poziva regulatora tržišnog natjecanja u SAD-u, a to je ministarstvo pravosuđa, da svaki zahtjev za odobrenje preuzimanja neke kompanije koji zatraže tehnološki divovi unaprijed smatra problematičnim, dok se ne dokaže suprotno. „Nekadašnji majušni startupovi postali su takva vrsta monopolista koje smo posljednji puta vidjeli u eri naftnih baruna i željezničkih tajkuna“, stoji u izvješću koje prenosi Reuters.

Pododborom predsjeda demokratski zastupnik David Cicilline, a jedan od zaključaka izvješća jest i da se kvartet velikih tehnoloških kompanija u nekim područjima međusobno natječe, stvarajući poziciju koja im omogućuje „postavljenje pravila za ostale, dok sami igraju po drugim pravilima“.

Objavom tog izvješća uoči predsjedničkih izbora 3. studenog njegov je sadržaj dobio i značajne političke konotacije. Iako je malo vjerojatno da će Kongres do kraja godine nešto poduzet temeljem izvješća, ono odražava stavove demokratske većine i šalje jasan signal da će se u slučaju pobjede Joea Bidena nastaviti pritisak na tehnološki kvartet. U tom političkom kontekstu stranačke podjele nisu se izbjegle ni u ovom slučaju. Republikanski članovi istražnog povjerenstva objavili su dva kratka izvješća.

Autor prvog izvješća je kongresnik Ken Buck uz podršku još trojice kolega i u njime oštro kritizira tržišne prakse Applea, Amazona, Facebooka i Googlea. Ipak, taj dokument jasno ističe kako neće podržati inicijative za njihovo restrukturiranje u nekoliko manjih, odvojenih kompanija.

Drugi dokument je pismo kongresnika Jima Jordana koji kritizira demokrate što nisu istražili ulogu tehnoloških kompanija u suzbijanju širenja konzervativnih stavova te što izvješće nije pokazalo da sadašnja regulativa tržišnog natjecanja nije adekvatna.

Članovi istražnog povjerenstva predlažu nekoliko izmjena regulative, od kojih su neke i prilično agresivne, poput zabrane poslovanja tehnološkim kompanijama u sličnim tržišnim nišama.

Primjerice, Google organizira aukcije oglašivačkog prostora na internetu, a istovremeno na njima i sudjeluje kao ponuđač. Sličan primjer primjenjiv je i na Amazon. Izmjene regulative koje predlažu kongresnici značilo bi da bi od jednog poslovanja Google i Amazon morali odustati.

Dobar izvor informacija

Drugi dio preporuka manje je kontroverzan, poput povećanja proračuna institucija koje se bave zaštitom tržišnog natjecanja. Analitičari vjeruju kako će kongresno izvješće vjerojatno poslužiti kao dobar izvor informacija za postojeće istrage koje provode druga tijela. Upućeni izvori Reutersa otkrivaju da su članovi povjerenstva u vezi toga već kontaktirali Saveznu trgovinsku komisiju, koja istražuje Facebook i Amazon.

Osim toga, predsjednik Cicilline bio je u kontaktu s državnim odvjetništvom koje istražuje Facebook i Google. K tome, i ministarstvo pravosuđa ubrzo će podnijeti tužbu protiv Googlea.

Prozvane kompanije odbacuju navode iz izvješća. Amazon je objavio kako intervencija politike može unišiti neovisne trgovce i kazniti potrošače kroz povećanje cijena i smanjenje ponude. Google je priopćio da se natječe u visokokonkurentnoj industriji koja se brzo mijenja, a za izvješće je kazao kako sadrži zastarjele i neprecizne optužbe konkurenata.

Facebook se nazvao „američkom pričom o uspjehu“. Optužbe da je preuzimanjima blokirao manje konkurente pojasnio je argumentom da su u njegovoj branši akvizicije uobičajene. Apple je „vehementno“ odbacio navode iz izvješća.

Google – favorizira vlastite usluge u području pretraživanja, softvera i oglašavanja

Istražno povjerenstvo ustanovilo je Googleovo korištenje restriktivnih korisničkih i partnerskih ugovora kako bi osigurao favoriziranje vlastitih usluga u području pretraživanja, softvera za telefone i tablete te oglašivačke i navigacijske tehnologije. Primjerice, kada se jedan proizvođač hardvera 2014. požalio da su uređaji prekrcani Googleovim aplikacijama, kompanija je uzvratila da taj proizvođač radi uređaje s premalom memorijom. Izvješće stoga predlaže zakon koji bi Google prisilio na davanje poštenog pristupa svojim sustavima.

Amazon – konkurira svojom robom malim trgovcima ovisnima o njegovoj platformi

Amazon prodaje vlastite proizvode i robu neovisnih trgovaca na jednoj platformi, stoji u izvješću. Dokument smatra da internetski trgovac ima „monopolsku moć“ u odnosu na te trgovce koji nemaju adekvatnu alternativu da bi dosegli kupce. Rezultat je sukob interesa, a izvješće predlaže da se taj sukob razriješi na način da Kongres spriječi dominantnu kompaniju – u ovom slučaju Amazon – od natjecanja s konkurentima ovisnima o njegovoj infrastrukturi. Amazon pak uzvraća da je njegov udjel u američkoj trgovini manji od 4 posto.

Facebook – preuzima kompanije koje bi mogle biti prijetnja njegovoj dominaciji

Facebook održava monopolski položaj na tržištu društvenih mreža, ustanovilo je istražno povjerenstvo. Svoju dominaciju osigurao je identificiranjem mogućih konkurenata dok su još bili u ranoj fazi razvoja te kopiranjem, preuzimanjem i njihovim gašenjem prije nego što mogu izrasti u konkurentnu prijetnju, stoji u izvješću. Dodaje se da se dvije najveće Facebookove akvizicije, Instagram i WhatsApp, uklapaju u taj uzorak. Izvješće ne preporuča „razbijanje“ Facebooka, ali preporuča da regulatori teže daju odobrenja za preuzimanje manjih konkurenata.

Apple – monopol na softver za iPhone iskoristio za naplatu naknada programerima

Kombinacija epidemije koronavirusa te propast pregovora o trgovinskim odnosima nakon brexita donijet će Ujedinjenom Kraljevstvu godišnji trošak od 174 milijarde dolara kroz izgubljenu vrijednost gospodarstva u roku jednog desetljeća. Izračunala je to odvjetnička tvrtka Baker & MacKenzie. U svom istraživanju ta je tvrtka navela da će pandemija sniziti britanski BDP za 2,2 posto u odnosu na predpandemijske razine. K tome, trgovina bez sporazuma snizit će BDP dodatnih 3,9 posto. Sa sporazumom gubitak bi iznosio 3,1 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close