Zbog krize Kina spremna kupiti i američki plin

Autor: Poslovni dnevnik , 18. listopad 2021. u 14:12
Poskupljenje plina potaknulo je zabrinutost oko nestašice u zimskim mjesecima/Reuters

Skok cijena plina na azijskom spot tržištu za pet puta istaknuo je važnost dugoročnih ugovora.

Kina kreće u veliki zaokret što se tiče dobavljača energenata – namjerava snažno povećati uvoz američkog ukapljenog prirodnog plina (LNG).

Kako doznaje Reuters, vodeće kineske energetske kompanije u uznapredovalim su pregovorima s izvoznicima LNG-a iz SAD-a o dugoročnoj isporuci tog energenta s obzirom da skok cijena plina te nestašice struje u Kini sve više naglašavaju (ne)sigurnost tamošnje energetske opskrbe.

Prvi ugovor od 2018.

Reutersovi upućeni izvori ističu da je najmanje pet kineskih kompanija uključeno u pregovore, među njima i državni divovi Sinopec i CNOOC.

S druge je strane pregovaračkog stola Cheniere Energy te Venture Global. Početkom prošlog tjedna ugovor o opskrbi na 13 godina sklopio je CNOOC sa Cheniereom. To je ujedno i prvi veliki ugovor o kineskoj kupnji američkog LNG-a od 2018. godine.

Potencijalni dogovori ostalih uključenih mogli bi dovesti do kupnje američkog LNG-a vrijedne desetke milijardi dolara što bi označilo skok kineskog uvoza plina iz SAD-a.

Podsjetimo, na vrhuncu američko-kineskog trgovinskog rata 2019. kineski uvoz plina iz SAD-a stagnirao je. Razgovori su započeli još početkom godine, ali su ubrzani posljednjih mjeseci kako je energetska kriza jačala. Cijene priridnog plina u Aziji skočile su ove godine za pet puta, što je bio okidač zabrinutosti da neće biti dovoljno tog energenta tijekom zimskih mjeseci.

Blizu rekordne cijene

Primjerice, na azijskom spot tržištu cijene su blizu rekordnih 30 dolara za tonu plina. Izvori pojašnjavaju kako je sadašnja situacija na tržištu stubokom promijenila imidž dugoročnih ugovora među kineskim vodstvom koje je shvatilo da su takvi ugovori kralježnica sigurne opskrbe energentima.

Dogovor s američkim dobavljačima dodatno će zacementirati kinesku čelnu poziciju na ljestvici najvećih svjetskih kupaca LNG-a. Inače, ove je godine Kina smijenila Japan.

Američke isporuke donedavno su bile skuplje od katarskih i australskih, ali su sada cjenovno povoljnije.

Jason Feer, analitičar tvrtke Poten & Partners, ističe kako su kienske kompanije vrlo izložene formiranju cijena LNG-a povezanog sa Brent tržištem, pa će kupnja od SAD-a donijeti stanovitu cjenovnu diverzifikaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close