Zbog COVID politike Kina gubi povjerenje

Autor: Poslovni dnevnik , 21. rujan 2022. u 22:00
Politika nulte tolerancije na COVID rezultirala je opetovanim uvođenjem zaključavanja i zatvorenim granicama/Reuters

U proteklih godinu dana iskristalizirao se “oštar kontrast” između Kine i ostatka svijeta.

Kompanije gube povjerenje u Kinu zbog “nefleksibilnih” mjera suzbijanja COVID-a 19, upozorila je u srijedu u izvješću europska poslovna udruga, uspozorivši na trend povlačenja s kineskog tržišta.

U proteklih godinu dana iskristalizirao se “oštar kontrast” između Kine i ostatka svijeta, budući da su druge zemlje dosljedno iskazivale spremnost na sudjelovanje u globalizaciji, dok se Kina kontinuirano okretala sebi, rekao je predsjednik Europske komore Jörg Wuttke.

“Svijet živi s kolektivnim imunitetom, a Kina čeka da se svijet riješi omikron varijante, što je, naravno, malo vjerojatno”, rekao je Wuttke, misleći na striktnu kinesku politiku nulte tolerancije na COVID.

Takva politika rezultirala je opetovanim uvođenjem zaključavanja u pojedinim dijelovima zemlje i uglavnom zatvorenim granicama za međunarodna putovanja.

Kina smatra da je takva politika potrebna kako bi se spriječila preopterećenost zdravstvenog sustava i neprihvatljiv gubitak ljudskih života, napominje Reuters.

Europske kompanije zastupaju pak stav da bi se Kina trebala suzdržati od “nepredviđenih promjena mjera”, produbiti suradnju s Europskom unijom i povećati broj međunarodnih letova.

Europska unija trebala bi pak proaktivno surađivati s Kinom i odbaciti pozive na povlačenje iz azijskog diva, poručuje udruga. Autori izvješća utvrdili su da rekordan broj tvrtki nastoji preusmjeriti trenutna ili planirana ulaganja na druga tržišta.

Osim COVID-a, europska udruga izdvojila je i zaustavljanje reforme državnih poduzeća, egzodus europskih državljana iz Kine, uz ograničenje putovanja kineskih radnika u inozemstvo, i intenzivniju politizaciju poslovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close