Zbog BIP-a smijenjen čelnik Agencije za privatizaciju

Autor: Poslovni dnevnik , 09. listopad 2015. u 07:15
Željko Sertić; Ljubomir Šubara

Ministar Sertić želio je da BIP ode u zakup, dok je Šubara želio prodaju ili pronalaženje strateškog partnera.

Vlada Srbije donijela je odluku o smjenjivanju direktora Agencije za privatizaciju Ljubomira Šubare, u čijoj nadležnosti je bila prodaja stotine srpskih poduzeća u restrukturiranju.

To je finale njegovog otvorenog sukoba s ministrom gospodarstva Željkom Sertićem, o kojem su srpski mediji posljednjih dana opširno izvještavali.Sukob Šubare i Sertića razvio se zbog različitih koncepata prodaje poduzeća u restrukturiranju, prije svega Beogradske industrije piva (BIP), navode Večernje novosti. Dok je ministar Sertić bio skloniji rješenju da BIP ode u zakup, direktor Agencije za privatizaciju Šubara smatrao je da bi se BIP mogao prodati, ili bi se za tvrtku mogao pronaći strateški partner.

Sukobi Sertića i Šubare nastavili su se i prilikom prodaje medija u državnom vlasništvu. "Čuo sam da je na sjednici vlade donijeta odluka o mom uklanjanju. To je u postupku razrješenja malo uvredljiva odluka", komenetira je svoju smjenu Ljubomir Šubara. Prije nekoliko mjeseci izgledalo je da je slučaj BIP-a rješen na za sve zadovoljavajući način. Svetozar Janevski, jedan od najpoznatijih makedonskih poduzetnika, predsjednik Upravnog odbora vinarije Tikveš i jedan od većih dioničara te kompanije, bio je pred zakupom BIP-a za 50.000 eura mjesečno. Riječ je o poduzetniku bez sumnjivih poslova "repova". Kao jedan od šest vlasnika Pivovare Skoplje zaslužan je za stvaranje brenda Skopsko.

S partnerima iz pivovare 2000. godine osnovao je investicijski fond M6, a tri godine kasnije otkupio je većinski paket dionica vinarije Tikveš u Kavadarcima.  Međutim, veća tada, krajem lipnja ove godine, mali dioničari BIP-a su na Skupštini dioničara (država je vlasnik većine dionica) zbog toga prosvjedovali, tvrdeći da je Agencija za privatizaciju napravila propust jer niti jednom nije raspisala natječaj za prodaju kompanije. Umesto natječaja za prodaju BIP-a, stigao je zahtjev za pokretanjem stečaja. Zastupnik državnog kapitala, predstavnik Agencije za privatizaciju na raspravi pred stečajnim upraviteljem rekao je da za to nema razloga. Ipak, na Privrednom sudu u Beogradu pokrenut je stečaj kompanije osnovane još 1963. godine.

Tražila ga je Porezna uprava zbog duga od oko 782 milijuna dinara (oko 6,4 mil. eura). S druge strane, predstavnici oko 5200 manjinskih dioničara tvrdili su da su bili na sastanku s premijerom Aleksandom Vučićem, na kojem su bili i ministar Sertić i direktor Agencije Šubara, a Vučić se, prema njihovim riječima, zalagao da se pivovara proda. Hoće li i kakve će posljedice smjena Šubare imati po BIP još nije poznato. Vlasnici kompanije prije četvrt stoljeća postali su mali dioničari, Akcijski fond i Fond PIO i druge pravne osobe. Mali dioničari drže 25% dionica, a 51,9% država. 

Komentirajte prvi

New Report

Close