Zbog američkog pritiska na Huawei šansu dobila Nokia

Autor: Tomislav Pili , 09. veljača 2020. u 22:00
Pregovori DT-a i Huaweija navodno su privremeno prekinuti/REUTERS

Zbog bojazni oko sankcija kineskoj tvrtki, njemački operater opet uključuje u pregovore Fince čiju je opremu ocijenio najlošijom.

Iako je Huawei sve značajniji dobavljač radijske telekomunikacijske opreme za Deutsche Telekom (DT), zbog bojazni oko posljedica američkog pritiska na kinesku kompaniju, njemački telekomunikacijski div dat će još jednu šansu Nokiji čiju je 5G opremu ocijenio najlošijom među konkurentima.

Kako piše Reuters pozivajući se na upućene izvore unutar DT-a i dokumente u koje je imao uvid, najveći europski operater okrenuo je leđa finskoj kompaniji na praktički svim tržištima na kojima posluje, osim Poljske. Na matičnom njemačkom tržištu DT je podjednako kupovao radijsku opremu – antene i bazne stanice koje su najskuplji dio mobilnih mreža – od Nokije i Huaweija. Međutim, Nokia je 2017. u potpunosti ispala iz tog segmenta, a trećina DT-ovih ulaganja prešla je švedskom Ericssonu.

Reuters navodi kako je krajem prošle godine DT prestao koristiti Nokijinu opremu i u Hrvatskoj i Grčkoj gdje je vodeći dobavljač Ericsson. Podaci iz prezentacije za sastanak DT-ove uprave sredinom listopada pokazuju da su vrijednosti godišnjih kupnji Nokijine opreme na europskom i američkom tržištu gdje posluje njemački operater prepolovljene na 1,5 milijardi eura između 2016. i 2018. godine.

Tri upućena izvora tvrde da je DT prošle godine ušao u uznapredovale pregovore s Huaweijem da Kinezi postanu dominantni dobavljači u Njemačkoj, s udjelom od 70 posto u ulaganjima u superbrzu 5G mrežu. Ericsson bi zadržao 30 posto udjela. Međutim, američki pritisak na saveznike da zatvore vrata Huaweiju zbog navodne povezanosti s kineskim obavještajcima koji koriste njegovu opremu za špijuniranje – što je kompanija više puta opovrgnula – vratili su Nokiju u priču. 

Izvori tvrde kako je DT zamrznuo pregovore s Huaweijem nakon što je njemačka vlada podržala američki zahtjev. Stoga je 15. listopada izvršni odbor prihvatio preporuku stručnih službi kompanije da se Nokiji dade još jedna šansa. No, od Finaca je zatraženo da unaprijede svoju 5G opremu. Iz DT-a su poručili kako ne komentiraju pregovore s dobavljačima. "Ključni element naše sigurnosne filozofije je strategija oslanjanja na više dobavljača", kažu u DT-u.

Američki prijedlog

Kupnja Ericssona i Nokije
Američki glavni državni odvjetnik William Barr izjavio je krajem prošloga tjedna da bi SAD i njezini saveznici trebali razmotriti mogućnost stjecanja "kontrolnog udjela" u Nokiji i Ericssonu kako bi spriječili dominaciju kineskog Huaweija u bežičnoj 5G tehnologiji. Kada bi američke i zapadne kompanije i financijske institucije financijski i marketinški podržale jednu ili obje kompanije, one bi postale mnogo konkurentnije na telekom tržištu, pojasnio je Barr. Ovu izjavu koja pokazuje koliko su daleko Amerikanci spremni ići u "ratu" s Huaweijem Barr je izrekao na konferenciji o kineskoj industrijskoj špijunaži Centra za strateške i međunarodne studije u Washingtonu. Ericsson nije želio komentirati tu izjavu, dok su u Nokiji ostali nedostupni, ističe Reuters. Cijene dionica obje kompanije u petak su blago porasle.

Komentirajte prvi

New Report

Close