Zastrašujući toplinski val prijeti Europi, u Hrvatskoj crveni alarm

Autor: Poslovni.hr , 11. kolovoz 2021. u 12:21
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Scott Duncan piše kako slijedi opaki toplinski udar u Španjolskoj.

Zastrašujući toplinski val širi se sa sjevera Afrike prema jugu Europe, napisao je sinoć na Twitteru škotski meteorolog Scott Duncan.

Naime, kako je naveo Duncan, u glavnom gradu Tunisa jučer je izmjerena temperatura od vrtoglavih 49 stupnjeva Celzijevih, čime je srušen rekord. Prosječne temeprature u Tunisu u kolovozu se kreću oko 30 Celzijevaca, a jučer je srušen rekord iz srpnja 1943. godine kada je izmjereno 47.4 stupnjeva.

Crveni alarm u Hrvatskoj

Za sutra je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) zbog toplinskog vala upalio crveni alarm za cijelu hrvatsku obalu. 'Pretežno sunčano te i dalje vruće. Uz dnevni razvoj oblaka vrlo je mala vjerojatnost za poneki popodnevni pljusak u gorju. Vjetar u unutrašnjosti slab. Na Jadranu u noći i ujutro slaba i umjerena bura, danju sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni vjetar. Najniža temperatura zraka od 16 do 21, na Jadranu uglavnom od 23 do 28, a najviša između 31 i 36°C', stoji u prognozi DHMZ-a za sutra.

U utorak su rekordno visoke temperature izmjerene i u sjevernim gradovima Bizertu i Beji, piše Jutarnji list.

U nekim dijelovima zemlje su visoke temperature izazvale prekid električne struje jer su ljudi korištenjem klima uređaja preopteretili električnu mrežu, a u nekim planinskim dijelovima Tunisa su izbili požari.

Danas se očekuju temperature od 40 stupnjeva Celzija.

– Ovo je samo početak strašnog toplinskog vala, napisao je dodajući da je jučer na Siciliji izmjerena temperatura od čak 47 stupnjeva.

Scott Duncan piše kako slijedi opaki toplinski udar u Španjolskoj.

Komentari (1)
Pogledajte sve

da hoce bar potamaniti komarce

New Report

Close