Zaposlenici Huaweija zbog novih američkih sankcija strahuju za posao

Autor: Tomislav Pili , 23. kolovoz 2020. u 22:00
Foto: Reuters

Od 194.000 zaposlenih, polovica radi u istraživanju i razvoju pa je kompanija jedan od glavnih pokretača razvoja tehnologije u Kini.

Zaposlenici Huaweija sve se više pribojavaju da će ostati bez posla nakon što je SAD uveo dodatne sankcije koje su neki analitičari ocijenili kao ‘smrtnu kaznu’ kineskom proizvođaču telekomunikacijske opreme, piše Financial Times.

Zaposleni u toj kompaniji opisuju raspoloženje u korporaciji kao ‘ratno stanje’ s obzirom da nove restrikcije koje je nametnuo Washington prijete prekidom opskrbe procesorima koje Huawei treba za svoje pametne telefone i 5G mreže.

Zabranjena prodaja

Podsjetimo, sankcije objavljene prošloga tjedna zatvaraju sve pukotine kroz koje je Huawei mogao zaobići lanjsku zabranu korištenja američke tehnologije. U ovom paketu dobavljačima Huaweija zabranjena je prodaja bilo kojeg procesora koji je proizveden uz pomoć američke tehnologije.

Radi se o de facto prekidu opskrbe kineske kompanije s obzirom na dominaciju tehnologije proizvođača iz SAD-a u industriji elektroničkih komponenti, ističu analitičari. Analitičari i zaposlenici Huaweija smatraju kako nova zabrana praktički može ukinuti proizvodnju mobitela i telekomunikacijskih mreža, ali se odraziti i na ostale poslovne segmente kineske kompanije, poput računalstva u „oblaku“, videoigara i virtualne stvarnosti.

Jedan od inženjera u odjelu istraživanja i razvoja otkrio je FT-u kako se zaposlenici pribojavaju da će se to ‘ratno stanje’ odraziti i na njihove plaće i povlastice, a možda izazvati i val otkaza. „Kolege koji su bili izrazito zabrinuti zbog američkih sankcija već su otišli“, kaže taj zaposlenik koji je želio ostati anoniman.

Od 194.000 zaposlenih u Huaweiju, oko polovice radi u istraživanju i razvoju, pa je kompanija jedan od glavnih pokretača razvoja tehnologije u Kini. Nakon višegodišnjeg globalnog rasta, Huawei se nakon uvođenja prvog paketa američkih sankcija u svibnju prošle godine fokusirao na domaće tržište, gdje prodaja njegovih mobitela snažno raste.

Val povratka

Tako je kompanija 2013. ostvarivala 65 posto prihoda na inozemnim tržištima, a prošle godine 41 posto. Lani je kompanija ostvarila prihode od prodaje od 123 milijarde dolara. No, zbog efekata pandemije koronavirusa, rast prihoda u prvom je polugodištu usporio na 13 posto.

Povlačenje sa stranih tržišta rezultira valom povratka zaposlenika koji su radili u stranim predstavništvima. No, dio visokorangiranih menadžera u HiSiliconu, proizvođaču procesora u Huaweijevu vlasništvu, također je otišao iz kompanije.

Kako tumače FT-ovi izvori, pribojavaju se da bi se mogli naći na popisu sankcioniranih osoba ako se američka administracija odluči za dodatno zaoštravanje sankcija prema kompaniji.

No, dio zaposlenika navodno američke sankcije ne brinu i jedva obraćaju pažnju na njih. Ta skupina smatra da je Huawei pripremljen na ovakvu situaciju, a projekti kojima bi trebao zamijeniti američku tehnologiju dobro napreduju.

Komentirajte prvi

New Report

Close