Zamrzavanje cijena goriva izbit će MOL-u i do 180 milijuna eura

Autor: Lucija Špiljak , 15. studeni 2021. u 13:53
Nakon objave vijesti vrijednost dionica MOL-a pala je šest posto/SHUTTERSTOCK

Analitičari smatraju kako je odluka premijera Viktora Orbana motivirana predizbornom kampanjom.

Zbog inflacije, poskupljenja sirove nafte i rasta potražnje Mađarska od danas ograničava cijene goriva na benzinskim pumpama na tri mjeseca. Susjedna zemlja tako slijedi primjer Hrvatske koja je cijene goriva iz istih razloga ograničila u listopadu, što je naposljetku produženo za još mjesec dana.

Kako navodi Financial Times, Mađarska je zabilježila rekordne cijene goriva, a u stalnom porastu je i godišnja inflacija unatoč nizu povećanja kamatnih stopa središnje banke, da bi u listopadu dosegla 6,5 posto.

“Donijeli smo odluku, cijene svih goriva ograničuju se na 480 forinti (1,30 eura)”, napisao je na svojoj stranici na Facebooku mađarski premijer Viktor Orban. U Mađarskoj se dosad za benzin po litri plaćalo 506 forinti, a za dizel 512. “Ovaj nagli potez znači da će se niže cijene pojaviti u inflaciji već u studenom, koja tako može ostati ispod godišnjih 7 posto.

Onda od prosinca nadalje može pomoći u održavanju konstantne stope inflacije, što također pomaže monetarnoj politici. Naravno, izbori su također faktor”, rekao je za Financial Times David Nemeth, ekonomist u mađarskoj K&H banci.

Analitičari smatraju da će Orban ograničavanje cijena iskoristiti u svojoj kampanji uoči novih izbora u travnju sljedeće godine, s tvrdnjom da je ograničenjem cijena nastojao obuzdati inflaciju.

Orban, koji je često uvodio oštre mjere međunarodnim poduzećima i dovodio u pitanje temeljne politike Europske unije, već dulje vrijeme primjenjuje ograničenja cijena energije. Kućanstva u zemljama članicama EU plaćaju ograničen iznos za prirodni plin i struju.

Ekonomist Nemeth kaže da bi ograničenje cijena energenata mogle biti previše za Mađarsku ako tržišne cijene ostanu visoke u srednjoročnom razdoblju, ali je dodao da je bilo kakva revizija vjerojatna tek nakon izbora.

Kako navode iz Financial Timesa, dionice mađarske naftne kompanije MOL, koja upravlja najvećom mrežom benzinskih postaja u zemlji i koja je druga najlikvidnija dionica na Budimpeštanskoj burzi, pale su za čak 6 posto nakon te vijesti, prije nego što su se stabilizirale na gubitku od 4 posto.

Lajos Torok iz brokerske kuće Equilor rekao je nacionalnoj novinskoj agenciji MTI da bi zamrzavanje cijena moglo stajati MOL od 120 do 180 milijuna eura, ovisno o svjetskim cijenama nafte.

Prema Europskoj agenciji za okoliš, Mađari već plaćaju drugu najnižu trošarinu na benzin i petu najnižu trošarinu na dizel u EU. Na crpkama su također platili manje od prosjeka EU-a: oko 1,40 eura po litri naspram prosjeka EU-a od 1,66 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close