Zabrana ulaska na tržište za preko 2.500 proizvoda, najčešće kineskih

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. ožujak 2015. u 16:28
Foto: Marijan Sušenj / Pixsell

Europska unija je prošle godine zabranila ili povukla s tržišta preko dvije i pol tisuće neprehrambenih proizvoda, najvećim dijelom dječjih igrački, koje uglavnom dolaze iz Kine, objavila je u ponedjeljak Europska komisija.

Europska unija je prošle godine zabranila ili povukla s tržišta preko dvije i pol tisuće neprehrambenih proizvoda, najvećim dijelom dječjih igrački, koje uglavnom dolaze iz Kine, objavila je u ponedjeljak Europska komisija.

EU već 12 godina ima Sustav za brzo uzbunjivanje (Rapex) koji omogućuje brzu razmjenu informacija između država članica i Europske komisije o opasnim neprehrambenim proizvodima, od igrački do motornih vozila, koji su povučeni s tržišta u bilo kojem dijelu Europe.

Na temelju tih informacija poduzimaju se odgovarajuće daljnje mjere (zabrana ili obustava prodaje, povlačenje, opoziv ili odluka carinskih tijela o zabrani uvoza) te obavješćuju potrošači na cijelom području EU-a.

U 2014. poduzeto je ukupno 2.755 takvih mjera koje su zabilježene u sustavu.

"Budite oprezni s igračkama", upozorila je povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i jednakost spolova Vera Jourova, dodajući da pozornost treba također obratiti i na električne naprave.

Najčešća kategorija proizvoda za koje su poduzete korektivne mjere ponovno su igračke, koje čine oko 28 svih proizvoda kojima je zabranjuje pristup europskom tržištu, zatim odjeća, tekstil i modni artikli (23 posto).

Među najčešće prijavljenim opasnostima tih proizvoda su opasnosti od ozljede, kemikalija i gušenja.

Kina je i dalje na prvom mjestu u sustavu upozorenja kao zemlja podrijetla iz koje dolazi najviše opasnih proizvoda. Samo se prošle godine 64 posto ukupnih prijava o opasnim proizvodima odnosilo na proizvode podrijetlom iz Kine, a isti postotak zabilježen je i 2013. Europska komisija blisko surađuje s Kinom putem aplikacije "Sustav brzog uzbunjivanja-KINA" kako bi se osiguralo da kineska tijela vlasti rješavaju na terenu sve prijave u pogledu sigurnosti proizvoda.

Povjerenica Jourova izrazila je zadovoljstvo efikasnošću Rapexa.

"Svaki proizvod u Europi mora biti siguran za naše građane. Potencijalno škodljivi proizvodi moraju se što prije povući s tržišta. Iz tog smo razloga uspostavili sustav brzog uzbunjivanja. S godinama se pokazalo da je taj sustav vrlo učinkovit u zaštiti europskih potrošača. Riječ je o vrlo praktičnom primjeru suradnje u EU-u na dobrobit naših građana", rekla je Jourova.

Komentirajte prvi

New Report

Close