Za Teretni promet čak četiri ponude

Autor: Poslovni.hr , 18. siječanj 2018. u 22:00
Slovenske željeznice su lani ostvarilae neto dobit od oko 25 milijuna eura, od čega Teretni promet 8,9 milijuna eura, Fotolia

Prodaja najprofitabilnijeg dijela Slovenskih željeznica završit će u lipnju.

Slovenske željeznice dvaput su produljile rok u kojem zainteresirane kompanije mogle podnijeti ponude za kupnju 49% udjela Teretnog prometa, najprofitabilnijeg dijela slovenskog željezničkog poduzeća, piše Dnevnik. Sada će to državno poduzeće prvi put pustiti strance u vlasničku strukturu. Nakon što dobije obvezujuće ponude u siječnju, kompanija će započeti pregovore sa svim zainteresiranim stranama, u ožujku će vjerojatno odabrati partnera, a do kraja lipnja, cijeli proces mogao bi biti dovršen, kaže Dušan Mes, direktor Slovenskih željeznica.

On očekuje najmanje tri obvezujuće ponude. “Odabrat ćemo partnera u ožujku”, dodaje Mes, a odabir bi potom trebao potvrditi Nadzorni odbor kompanije i Slovenski državni holding društvo, što bi trebalo bizi gotovo do lipnja.

Neobvezujuće ponude pet logističkih i željezničkih tvrtki primljene su krajem lipnja prošle godine. Ponude su dali njemački logistički div Hamburg Hafen und Logistik (HHLA), češka logistička tvrtka i najveći dobavljač električne energije za Češku i Slovačku EP Holdinga, Poljske državne željeznice (PKP), Ruske državne željeznice (RŽD) i Francuske željeznice (SNCF). U igri su ostale četiri ponuda, a PKP-ova je kao najslabija isključena.

Dokapitalizacijom će odabrani strateški partner dobiti 49% Teretnog prometa. Slovenske željeznice su 2016. godine ostvarila 502 milijuna eura prihoda, samo Teretni promet je pridonio tome s 197 milijuna eura (od čega je 177 milijuna prihod od prodaje). Grupa je lani ostvarila neto dobit od oko 25 milijuna eura, od čega Teretni promet 8,9 milijuna eura.     

Komentirajte prvi

New Report

Close