Za stare granate Kim traži tehnologiju za male atomske bombe i satelite

Autor: Jerko Zlatar , 13. rujan 2023. u 22:00
Predsjednik Vladimir Putin dočekao je Kim Jong-una na kozmodromu Vostočnij/Reuters

Sjevernokorejski diktator Kim Jong-un sastao se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Sjevernokorejska službena središnja novinska agencija (KCNA) potvrdila je rano u utorak da se de facto predsjednik Kim Jong-un iz Pjongjanga zaputio za Rusiju svojim vlakom u nedjelju poslijepodne, u pratnji vodećih dužnosnika Radničke partije Koreje i oružanih snaga.

Nekoliko sati nakon izvješća, Jeon Ha-kyou, glasnogovornik Ministarstva obrane Republike Koreje, izjavio je da se vjeruje da je Kimov vlak prešao u Rusiju u utorak ujutro, dodajući da ministarstvo pomno prati moguće pregovore između dviju zemalja o trgovini oružjem.

“Obzirom na to da ga prati velik broj vojnog osoblja, pomno pratimo hoće li se održati pregovori o trgovini oružjem između Sjeverne Koreje i Rusije i transferu tehnologije”, rekao je Jeon na konferenciji za novinare, a prenosi agencija Yonhap. Sastanak na vrhu između Kima i Putina održao se na kosmodromu Vostočnij, u Amurskoj oblasti.

25

posto granata ispaljenih na otok Yeongpyeong u okršaju 2010. nije eksplodiralo

Mobilizacija resursa
Sjeverna Koreja, prema procjenama iz Seula, posjeduje ogromne zalihe streljiva, namijenjene mogućoj obnovi neprijateljstava, kao i zastarjeli, ali relativno veliki vojno-industrijski kompleks. Kao i Rusija, Korejska narodna armija je stvorena po uzoru na Crvenu armiju, te zbog ogromne kvalitativne inferiornosti u zrakoplovstvu, mornarici i oklopnim jedinicama poseban naglasak stavlja na – topništvo.

Ono glavnom koristi iste kalibre kao i Rusija, 122 i 152 mm za topove, te 122 mm za većinu višecijevnih bacača raketa koje koristi KNA, a i Ruske oružane snage, uglavnom baziranim na sustavima Grad. U kakvom je stanju sjevernokorejski vojno-industrijski kompleks? Na to je pitanje jako teško odgovoriti, međutim, s ratišta diljem trećeg svijeta, kao i s povremenih okršaja između dvije Koreje stižu određene informacije, koje potvrđuju i prebjezi iz KNA.

U tom kontekstu, posebno je bilo interesantno bombardiranje otoka Yeongpyeong 2010. godine. Naime, od 80 topničkih i raketnih projektila koji su pali na otok, njih 20 nije eksplodiralo, što znači da je svaki četvrti defektan. Treba naglasiti da su blizu Demilitarizirane zone raspoređene elitne sjevernokorejske postrojbe, koje imaju prioritet prilikom opskrbe streljivom.

Sjevernokorejskom industrijom naoružanja rukovodi 2. ekonomski ured pri Centralnom komitetu Radničke partije Koreje. Prema pisanju dobro obavještenog internetskog portala Daily NK, koji ima dosta kontakata u samoj Sjevernoj Koreji, a koji uređuju uglavnom izbjeglice iz Sjeverne Koreje, tvornice streljiva nemaju sredstava za proizvodnju novog streljiva.

Mogu i šivati za Ruse

Osim streljiva, Sjeverna Koreja je također umješna u lohn poslovima proizvodnje zimskih uniformi, čizama i donjeg rublja za rusku vojsku.

Prema izvoru Daily NK, “to je zato što rade kako bi proizveli samo količine predviđene njihovim godišnjim kvotama”. S obzirom na to kako je Kim Jong Un pozvao na povećanje proizvodnih kapaciteta tijekom svojih nedavnih inspekcija ključnih tvornica streljiva, podsjećajući ih da “materijalna razina ratnih priprema zemlje ovisi o razvoju industrije streljiva”, neke tvornice mobiliziraju sve raspoložive resurse za hitnu proizvodnju, naveo je isti izvor.

Izvori također otkrivaju da se izvozi isključivo staro streljivo, a način njegova skladištenja također je upitan, što uz relativno lošu kvalitetu proizvodnje dodatno pogoršava stvari.

Prema ranijim navodima Daily NK-a, glavne tvornice za proizvodnju topničkog i raketnog streljiva su tvornica br. 26 u gradu Kanggye te tvornica alatnih strojeva u Manpou. Također, uzimajući u obzir sporu proizvodnju taktičkih balističkih raketa Iskander, moguća je kupnja i sjevernokorejskih raketa KN-23, koje su bazirane na potonjim. Osim streljiva, Sjeverna Koreja je također umješna u lohn poslovima proizvodnje zimskih uniformi, čizama i donjeg rublja za potrebe Ruskih oružanih snaga.

Na popisu i brodovi
Sjevernu Koreju zanima gorivo, plin te, naravno, hrana. Međutim, činjenica da je prošlog srpnja u posjetu Sjevernoj Koreji boravio ruski ministar obrane Sergej Šojgu u pratnji svog zamjenika zaduženog za nabavu, Alekseja Krivoručka, govori u prilog tezi da Sjeverna Koreja ovaj put traži više. Najvjerojatnije će biti riječi o tehnologiji za minijaturne nuklearne bojeve glave, transferu tehnologije za proizvodnju podmornica te transferu tehnologija za proizvodnju satelita.

Moguća je i suradnja oko razvoja novih ratnih brodova za iznimno zastarjelu Sjevernokorejsku ratnu mornaricu, čiji politički značaj raste, sudeći po posjetima Kim Jong-un-a pomorskim bazama i porinuću modificirane podmornice klase Romeo kao strateške balističke podmornice.

Također, moguća je i isporuka dodatnih lovaca MiG-29, te isporuka ograničene količine jurišnih helikoptera kako bi se iznimno zastarjelo Ratno zrakoplovstvo Sjeverne Koreje koliko-toliko dovelo na razinu u kojemu bi imalo barem teoretske šanse parirati južnokorejskom.

Komentirajte prvi

New Report

Close