Za pet godina čeka nas ‘kineski’ i ‘američki’ Internet

Autor: Tomislav Pili , 05. veljača 2019. u 14:27
Kineske aplikacije sve su prihvaćenije u Indiji, jugoistočnoj Aziji, Bliskom istoku i Južnoj Americi/REUTERS

S jedne će se strane nalaziti Kina i zemlje koje prihvaćaju kineske aplikacije, a s druge strane biti države naklonjene američkim aplikacijama.

Tehnološki analitičari sve glasnije govore o mogućnosti da internet u bliskoj budućnosti bude podijeljen između kineskih i američkih tehnoloških divova, a o toj temi govorilo se i na nedavno održanom Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

Koncept se naziva "splinternet", a označuje "mrežu svih mreža" koja je fragmentirana, regulirana različitim zakonodavnim okvirima te s različitim uslugama.

Pola-pola
Jedinstvene definicije tog fenomena još nema, no analitičari sugeriraju kako bi kineske te američke aplikacije i usluge mogle dominirati u svojim "polovicama" interneta.  U takvom podijeljenom internetu s jedne će strane biti Kina i zemlje koje prihvaćaju kineske aplikacije dok će se s druge strane nalaziti zemlje naklonjene američkim aplikacijama, kaže za CNBC Kaifu Lee, izvršni direktor fonda rizičnog kapitala Sinovation Ventures sa sjedištem u Kini.

"Dok se kineske aplikacije teško probijaju u SAD-u, Europi i državama engleskog govornog područja, smatram da dokazuju svoju rapidnu prihvaćenost u Indiji, jugoistočnoj Aziji, Južnoj Americi,  Bliskom istoku, pomalo i u Africi. Tako da bi za pet godina, ako budete prebrojavali koliko je američkih, a koliko kineskih aplikacija na pametnim telefonima svjetske populacije, rezultat mogao biti pola-pola", istaknuo je Lee. 

Vode Microsoft i IBM
Predviđanje o dva interneta, jednim predvođenim SAD-om i drugim predvođenim Kinom, prošle je godine iznio nekadašnji prvi čovjek Google Eric Schmidt. 

Međutim, Amerika i Kina trenutno ne vode boj samo u dominaciji internetom, već i u razvoju povezanih tehnologija, poput pete generacije telekomunikacijskih mreža i umjetne inteligencije.  Umjetna inteligencija je ključna tehnologija za buduće industrije.  Istraživanje UN-ove agencije za zaštitu intelektualnog vlasništva pokazuje da američki IBM i Microsoft imaju najviše prijavljenih patenata u području umjetne inteligencije. No, među sveučilištima kineski predstavnici drže 17 pozicija među prvih 20.

Komentirajte prvi

New Report

Close