Za Jubmes banku jedan od najvećih srpskih poduzetnika nudi 3,6 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 06. studeni 2018. u 11:54
Miroljub Aleksić kupio je ili osnovao 20-ak kompanija i vlasnik je hotela Tornik na Kopaoniku i Izvor u Aranđelovcu / PD

Pismo o zainteresiranosti za kupovinu 20,1% dionica u Jubmes banci poslala je Aleksićeva kompanija Alfa-Plam, koja već ima 4,99% udjela u banci.

Miroljub Aleksić, jedan od najvećih srpskih poduzetnika, zainteresiran je za kupovinu državnog udjela u Jubmes banci, ali samo pod uvjetom da cijena bude oko 3,6 milijuna eura, doznaje Blic.

Pismo o zainteresiranosti za kupovinu 20,1% dionica u Jubmes banci poslala je Aleksićeva kompanija Alfa-Plam, koja već ima 4,99% udjela u banci.

”Ako bi država cijenu za svoj udjel računala kao prosječnu cijenu dionice Jubmes banke na burzi u posljednjih šest mjeseci to bi bilo oko 3,6 milijuna eura za 20-ak posto dionica i Aleksić bi u tom slučaju pristao. U protivnom, on ne vidi interes za kupovinom banke koja nema mrežu niti klijente, a mnogo radi s državom”, kaže izvor Blica. Uz Aleksića za kupovinu državnog udjela u Jubmes banci zainteresirano je još pet kompanija, među kojima su tri iz inozemstva.

“Jubmes banka ima tržišni udjel od samo 0,3 posto. Riječ je o banci s 200 aktivnih računa, dok ih ostale banke imaju po 20.000 do 30.000. Banka ima depozite državnih kompanija, što može utjecati na likvidnost banke ako država povuče svoj novac. Također, država bi uz svoj paket od 20% dionica mogla prodati još oko 5%, koliko joj neizravno pripada. U takvoj situaciji ja bih imao oko 30% udjela u banci, a to nije većinski dio”, kaže Aleksić za Blic. On dodaje da zbog velikog broja svojih kompanija, u sklopu Alco Groupa, te radnika i partnera može znatno povećati broj klijenata banke. “Banka bi mogla dobiti 10.000 novih računa fizičkih osoba i 2000 do 3000 pravnih osoba”, obećava Aleksić.

Nakon države, drugi najveći dioničar Jubmes banke je Beobanka u stečaju s udjelom od 6,6%, dok je na trećem mjestu SFRJ sa 5,33% dionica koje nisu podijeljene nakon raspada Jugoslavije. Prošle godine banka je ostvarila dobit od 62,5 miliona dinara (oko 526.000 eura), radi sa stanovništvom, ali je strateški usmjerena na poslovanje s pravnim osobama. Predsednik UO-a je Zoran Lilić, bivši predsjednik SRJ.

Aleksić se i ranije bavio bankarstvom, 1996. godine je osnovao Alco banku, koju je 2007. prodao belgijskoj KBC banci.

U međuvremenu je kupovao i osnovao dvadesetak kompanija poput hotela Izvor u Aranđelovcu, Tornika na Zlatiboru, Slobode u Šapcu, zatim Pionira u Subotici i mnogih drugih.

Komentirajte prvi

New Report

Close