Za glazbeni servis Jay Z-a zainteresiran je i Apple

Autor: Tomislav Pili , 03. srpanj 2016. u 22:00
R&B zvijezda Beyoncé i njezin suprug Jay Z/REUTERS

Potencijalnim preuzimanjem Tidala i njegovih 4,2 milijuna korisnika Apple bi osnažio svoj lani pokrenuti streaming servis Apple Music.

Američki hip hop glazbenik Jay Z pred još jednim je poslovnim uspjehom – za kupnju njegova glazbenog servisa Tidal zainteresiran je Apple.  Prema tvrdnjama upućenih izvora Wall Street Journala, glazbenik i moćna tehnološka kompanija ušli su u pregovore o preuzimanju servisa koji je Jay Z kupio u ožujku prošle godine za 56 milijuna dolara od švedske kompanije Aspiro.

Osnaživanje Apple Musica
Prema tvrdnjama izvora, Apple je došao na ideju da kupnjom Tidala osnaži svoj servis Apple Music. Naime, Tidal ima snažne veze s popularnim glazbenicima, poput Madonne ili Kanye Westa. Servis ima 4,2 milijuna korisnika koji plaćaju pretplatu, a koja se kreće od 10 dolara mjesečno za standardnu kvalitetu zvuka pa do 20 dolara za visoku kvalitetu.

 

56milijuna

dolara platio je Jay Z prošle godine švedskoj tvrtki Aspiro za Tidal

Skok broja korisnika posebno je zabilježen tijekom ove godine nakon što je Tidal dobio ekskluzivne snimke od najvećih pop zvijezda, poput Rihanne ili Jay Z-eve supruge Beyoncé. K tome, Tidal je jedini glazbeni servis koji nudi opus nedavno preminulog Princea. Legendarni glazbenik bio je skeptičan prema konceptu streaming servisa, ali je dopustio Tidalu da distribuira njegove pjesme zahvaljujući bliskim odnosima s Jay Z-em. Vijest o pregovorima s Appleom došla je godinu nakon što je tehnološki div lansirao svoj Apple Music. 

Glazba i investicije
U godinu dana taj je servis prikupio 15 milijuna korisnika koji plaćaju pretplatu. Lider po broju korisnika i dalje je švedski Spotify koji broji 30 milijuna. Apple za mjesec dana slušanja glazbe sa svog servisa traži 9,99 dolara, a postoji i "obiteljski paket" koji stoji 14,99 dolara. Inače, Apple svoj servis zasniva na streaming servisu Beats koji je za tri milijarde dolara kupio u svibnju 2014. zajedno s istoimenim brendom slušalica. Iza Beatsa je stajao također hip hop glazbenik Dr. Dre.

Potencijalno preuzimanje Tidala tako bi u Appleov tabor dovelo dva najznačajnija imena hip hop scene. Tidal je za Jay Z-a – pravim imenom Shawn Corey Carter – tek jedna od investicija. Osim što je jedan od najprodavanijih glazbenika u povijesti s više od 100 milijuna prodanih ploča, Jay Z je i jedan od financijski najuspješnijih. Magazin Forbes procjenjuje njegovu imovinu na 610 milijuna dolara. Njegove investicije prostiru se od linije odjeće, preko industrije pića, nekretnina, sportske agencije do glazbenog nakladništva.

Komentirajte prvi

New Report

Close