Za budućeg talijanskog premijera većina građana nikada nije čula

Autor: Tomislav Pili , 21. svibanj 2018. u 21:19
Foto: Thinkstock

Talijanski predsjednik nije obvezan prihvatiti ovog kandidata

Italija je odlučila krenuti putem za koji se Hrvatska odlučila prije dvije godine predloživši za premijera osobu za koju većina građana nikada nije čula. Kao što je Hrvatsku iznenadio Tihomir Orešković, građane Italije iznenadilo je ime Guiseppea Contea, 54-godišnjeg profesora prava s firentinskog sveučilišta. Contea su u ponedjeljak predsjedniku Sergiju Mattarelli za mandatara predložile dvije stranke koje sastavljaju vladu u Rimu, krajnje desna Liga i populistički Pokret pet zvijezda (M5S).

Talijanski predsjednik nije obvezan prihvatiti ovog kandidata, napominje Reuters. Talijanski mediji pišu kako bi predsjednik ipak više volio vidjeti osobu koja je poznatija u javnosti i bila je na izbornim listama. Ovakvu situaciju inače prebogata moderna talijanska politička povijest još ne pamti. Iako su zabilježeni slučajevi da su vladu sastavljali tehnokrati koji nisu imali izborni legitimitet, u pravilu su bili pozivani od predsjednika u kriznim situacijama za zemlju te su sami birali svoje ministre i izložili političku agendu.

No, sada su Liga i M5S gotovo 10 dana sastavljali koalicijski program, a trebali su naći osobu koja će kao premijer provesti dogovoreno. Izbor je pao na Contea. Međutim, ako se pita Talijane, premijer neovisan o strankama trenutno je najpoželjnija opcija. Conte slovi kao simpatizer M5S-a, a u prvoj izjavi za mediji kazao je kako će mu prvi zadatak biti drastično ukidanje beskorisnih zakona.

Komentirajte prvi

New Report

Close