Za Antennu TV Telekom Slovenije mora platiti 20 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 06. studeni 2019. u 22:00
Foto: Getty Images

Međunarodna arbitraža presudila protiv državne telekomunikacijske kompanije.

Je li Telekom Slovenije imao spremne rezerve zbog mogućeg negativnog ishoda postupka pred arbitražnim sudom u vezi s kupovinom udjela u Antenna TV SL? Telekom ne odgovara na to pitanje, a godišnje izvješće za 2018. godinu pokazuje da je Telekom imao rezervirana 4,6 milijuna eura za potencijalno izgubljene tužbe, dok su sve otvorene tužbe iznosile više od 80 milijuna eura, pišu Finance.

Naime, Arbitražni sud Međunarodne gospodarske komore presudio je da je Antenna Slovenia B.V, koja upravlja televizijom Planet, pravilno iskoristila svoju prodajnu mogućnost. Telekomu Slovenije je za 34% njihovog udjela u televizijskoj kompaniji Antenna TV SL sud naložio isplatu grčkog partnera u iznosu od 17,59 milijuna eura, zajedno sa zateznim kamatama i troškovima arbitražnog postupka. Prema neslužbenim informacijama, očekuje se da će ukupni iznos, uzimajući u obzir zatezne kamate i troškove postupka, premašiti 20 milijuna eura. Telekom je u prvoj polovici ove godine ostvario 19,5 milijuna eura neto dobiti, a ukupno se očekuje 30 milijuna eura do kraja godine.

 

35 posto

porasla je neto dobit Telekoma Slovenije u prvom polugodištu 2019. godine

Očekivani pad dionica

Telekomove dionice izgubile su u utorak 3,2 posto vrijednosti, unatoč skromnom prometu, a pad je, očekivano, nastavljen i u srijedu. Na upit ljubljanskog lista jesu li imali rezerve u slučaju negativnog ishoda postupka pred arbitražnim sudom, kako će podmiriti presuđenu cijenu i kakve planove imaju s Antennom TV, Telekom Slovenije, u većinskom državnom vlasništvu, šturo je odgovorio: “Telekom Slovenije ne objavljuje detalje o rezervacijama za tužbe. U obje kompanije u našem medijskom stupu intenzivno poduzimamo razne aktivnosti za optimizaciju odnosno racionalizaciju poslovanja. Ako se u vezi s tim donese bilo koja druga odluka, obavijestio ćemo dioničare u skladu s pravilima koja vrijede za kompanije koja kotiraju na burzi“.

Godišnje izvješće za 2018. godinu pokazuje da su na kraju prošle godine protiv Telekoma bile podignute tužbe vrijedne ukupno ukupno 80 milijuna eura, a samo 4,6 milijuna eura bilo je rezervirano za potencijalno izgubljene tužbe. Telekom je krajem prošle godine na računu imao 10,6 milijuna eura, a krajem prvih šest mjeseci ove godine 54 milijuna eura. Isplatili su dividendu u ukupnom iznosu od 29,2 milijuna eura.

Najavili golema ulaganja

Nije poznato kako će Telekom u bilanci rješavati probleme s Antenna TV-om. Godišnje izvješće kompanije pokazuje da svoj udjel u kompaniji procjenjuju s nulom, a istovremeno imaju i mišljenje procjenitelja koji je Telekomov 66-postotni udjel u Antenni procijenio na 8 milijuna eura.

Grupa Telekom Slovenije je u prvih šest mjeseci 2019. ostvarila 340,6 milijuna eura neto prihoda od prodaje i ukupno 343 milijuna eura operativnih prihoda. Prihod od prodaje smanjen je za 5% u odnosu na isto razdoblje lani, ali Telekom ističe da “ostvareni prihod nije izravno uporediv s istim prošlogodišnjim razdobljem, jer ovogodišnji prihod više ne uključuje Blicnetov prihod, koji je prodan krajem 2018. Jednako su prihodi lani uključivali i prihod od projekta elektroničke naplate cestarine koji je završio prošle godine”.

Također su ostvarili manje prihode u veleprodaji i u mobilnom sektoru na krajnjem tržištu, odnosno u osnovnoj djelatnosti.

 

5 posto

manji je Telekomov prihod od prodaje u prvih šest mjeseci

Polugodišnja EBITDA grupe iznosila je 112,3 milijuna eura, što je 11% više u odnosu na isto razdoblje lani. Operativna dobit na razini Grupe Telekom Slovenije dosegla je 23,8 milijuna eura, što je za 41% ili 6,9 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Nakon obračuna odgođenog poreza na dobit, Grupa Telekom Slovenije prvu je polovinu 2019. godine završila s neto dobiti u iznosu od 19,6 milijuna eura, što je 35% ili pet milijuna više u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

U prvih šest mjeseci Grupa Telekom Slovenije za ulaganja je izdvojila 69,2 milijuna eura. Planirane investicije podigle su veliku prašinu na posljednjoj Glavnoj skupštini dioničara jer kompanija ove godine planira uložiti više od 200 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close