Yahoo pred prodajom, a direktorica pred otkazom?

Autor: Tomislav Pili , 04. prosinac 2015. u 08:47
Marissa Mayer, izvršna direktorica Yahooa/REUTERS

Sama činjenica da je pokrenuta rasprava o prodaji shvaćena je kao poraz Marisse Mayer čiji rad nije dao previše rezultata

Sjednica upravnog odbora u petak bi trebala dati odgovor hoće li internetski div Yahoo nestati u sadašnjem obliku, ali i u kojem će smjeru krenuti daljnja karijera izvršne direktorice Marisse Mayer.

Da će trodnevna sjednica odbora koja je počela u srijedu biti u neku ruku povijesna, prvi je izvijestio Wall Street Journal pozivajući se na upućene izvore. Naime, jedna od glavnih tema rasprave jest treba li prodati temeljni biznis Yahooa. Druga je tema sudbina 15-postotnog udjela u kineskom divu internetske trgovine, Alibabi, vrijednom 30 milijardi dolara. Međutim, što će biti s internetskim poslovanjem Yahooa privlači golemu pažnju medija, ali i investitora. Mogućnost odvajanja temeljnog poslovanja od vrijednih dionica Alibabe lansirala je dionicu Yahooa za šest posto.

 

2-8milijardi

dolara procjenjuje se da vrijedi internetski biznis Yahooa

Prema navodima CNBC-a, odbor nije došao do spomena vrijednog zaključka u srijedu, pa je sastanak nastavljen u četvrtak. No, već je činjenica da je pokrenuta rasprava o sudbini poslovanja na neki način poraz Marisse Mayer čiji pokušaji oživljavanja internetskog biznisa nisu dali previše rezultata. Kao glavni oponent Mayer pojavio se jedan od dioničara, fond Starboard poznat po aktivističkom dioničarstvu. Fond je razočaran vođenjem tvrtke u 3,5 godine njezina mandata. Postavlja se pitanje može li Yahoo uopće naći kupca za Yahoo mail, Yahoo i Tumblr i po kojoj cijeni.

 

Wieser

Veliko je pitanje može li se pojaviti netko sa smislenom ponudom

Naime, tržište smatra da taj biznis ne vrijedi gotovo ništa jer je za 34 milijarde dolara tržišne kapitalizacije kompanije zaslužan udjel u Alibabi i tvrtki Yahoo Japan. Međutim, procjene američkih bankara govore da bi internetski biznis mogao postići cijenu između dvije i osam milijardi dolara. Ipak, najizglednija je cijena od četiri milijarde dolara, navodi Reuters. "Realizacija vrijednosti je daleko od sigurne. Veliko je pitanje može li se pojaviti netko sa smislenom ponudom", napisao je u svojoj analizi Brian Wieser, analitičar Pivotala. Lepeza potencijalnih interesenata mogla bi se protezati od investicijskih fondova do tehnoloških kompanija, poput Verizona.

Komentirajte prvi

New Report

Close