Yahoo odredio 11. travnja kao zadnji rok za ponude

Autor: Saša Paparella , 29. ožujak 2016. u 22:00
Marissa Mayer, izvršna direktorica Yahooa/REUTERS

Zbog lošeg poslovanja Yahoo prodaje poslovanje vezano uz internet i udjele u imovini u Aziji, a sklapanje posla očekuje se do srpnja.

Internetska kompanija Yahoo odredila je 11. travnja kao krajni rok za slanje preliminarnih ponuda za preuzimanje njezina poslovanje vezanog uz internet i udjele u imovini u Aziji, objavio je The Wall Street Journal pozivajući se na svoje izvore.

 

1600radnih

mjesta Yahoo planira ukinuti, što je 15 posto svih zaposlenih

Prodaju glavni biznis 
Od ponuditelja Yahoo traži pojedinosti o financiranju, uvjetima preuzimanja ili odobrenjima koja će se morati ishoditi te koje su ključne pretpostavke odluke potencijalnih ponuditelja da krenu u taj posao, navodi The Wall Street Journal pozivajući se na pismo upućeno mogućim ponuditeljima. Rok za preliminarne ponude postavljen u travnju znači da bi Yahoo mogao sklopiti posao do lipnja ili srpnja, piše list. Posrnula internetska kompanija pokrenula je u veljači aukciju svog temeljnog poslovanja, nakon što je odgodila planove o izdvajanju svojeg udjela u kineskom e-trgovačkom divu Alibaba Group Holdingu.

U međuvremenu, hedge fond Starboard Value LP, koji posjeduje oko 1,7 posto Yahooa, pokrenuo je prošlog tjedna bitku u pokušaju da smijeni Upravu Yahooa. Telekomunikacijska tvrtka Verizon Communications i izdavač Time mogli bi dati ponudu za temeljno poslovanje Yahooa, dok bi se neke privatne equity tvrtke mogle udružiti kako bi dale ponudu. Ovih je dana objavljeno i da su  čelnici Microsoft Corpa u pregovorima s tvrtkama koje razmatraju mogućnost podnošenja ponuda za Yahoo, tvrdeći da bi im Microsoft mogao ponuditi "značajnu financijsku pomoć". No, Microsoft se nije obvezao prema ulagačima i svi su razgovori informativni.

Omeli ih Google i Facebook 
Microsoft na taj način želi osigurati dobre odnose s kupcem Yahooa, navode portali. Nedavno je Wall Street Journal objavio da Yahoo planira smanjiti troškove poslovanja ukidanjem 1600 radnih mjesta, ili 15 posto ukupnog broja zaposlenih, uz gašenje nekoliko poslovnih  odjela.

Telekomunikacijski div Verizon već je ranije poručio da je zainteresiran za kupnju Yahooa, a mogući su i drugi potencijalni kupci – neke medijske kompanije ili privatni investicijski fondovi. Yahoo je polovicom prošle godine zapošljavao 11.000 ljudi, dok je na kraju 2014. imao 12.500 zaposlenih. Zbog povećane konkurencije Googlea i Facebooka, Yahoo nikako ne uspijeva proširiti svoje internetsko poslovanje, niti značajije povećati prihode od oglašavanja. Zato je dionica Yahooa u proteklih godinu dana izgubila oko trećine svoje vrijednosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close