‘WhatsApp odredbama o privatnosti prekršio EU propise’

Autor: Poslovni dnevnik , 12. srpanj 2021. u 22:00
Foto: Pixabay

Europska organizacija potrošača (BEUC) i osam njezinih članova kritizirali su promjene i podnijeli žalbe EK i Europskoj mreži potrošačkih tijela.

Europske organizacije za zaštitu privatnosti i prava potrošača požalile su se Europskoj komisiji na ažurirane WhatsAppove odredbe o zaštiti privatnosti, tvrdeći da je kompanija nejasnim obavijestima korisnicima prekršila europske propise.

WhatsApp uveo je u siječnju nove odredbe o zaštiti privatnosti koje kompanijama omogućuju da dio korisničkih podataka dijele s Facebookom i drugim članicama grupe, podsjeća Reuters. Izmjene omogućuju korisnicima komunikaciju s tvrtkama i ne odnose se na privatnu komunikaciju, tvrdili su u WhatsAppu.

Europska organizacija potrošača (BEUC) i osam njezinih članova kritizirali su promjene i podnijeli žalbe EK i Europskoj mreži potrošačkih tijela, tvrdeći da WhatsApp nepravedno podvrgava pritisku korisnike, tražeći da prihvate nove odredbe.

“Sadržaj tih obavijesti, njihova priroda, tajming i ponavljanje stvaraju neprimjeren pritisak na korisnike i narušavaju njihovu slobodu izbora i zato predstavljaju kršenje direktive EU o nepoštenoj trgovinskoj praksi”, stoji u priopćenju. “

WhatsApp nije jednostavnim i razumljivim jezikom objasnio prirodu promjena. Dvosmislenost predstavlja kršenje zakona EU o zaštiti potrošača” rekli su.

Komentirajte prvi

New Report

Close