Washington priznao da je s Huaweijem na ‘crnoj listi’ unazadio američke kompanije

Autor: Tomislav Pili , 16. lipanj 2020. u 22:00
Kineskoj kompaniji zabranjena je suradnja od svibnja prošle godine/REUTERS

Kineski plan da u 15 godina razvije globalne standarde potaknulo je dodatnu zabrinutost o rastućem tehnološkom utjecaju Kine.

Američka administracija “odškrinula” je vrata suradnji kompanija iz SAD-a s kineskim Huaweijem kako ne bi izgubile korak u tehnološkoj utrci.

Ministarstvo trgovine potvrdilo je Reutersove navode kako će izmijeniti zabranu koja je na snazi već više od godinu dana i dopustiti američkim kompanijama suradnju s Huaweijem na definiranju standarda za novu generaciju telekomunikacijskih mreža 5G. Prema navodima Reutersa, službena objava te odluke očekivala se jučer, ali do zaključenja broja nije bilo potvrde. “SAD neće prepustiti vodstvo u globalnim inovacijama”, izjavio je ministar Wilbur Ross.

“Ministarstvo je predano zaštiti američkih nacionalnih i vanjskopolitičkih interesa poticanjem američke industrije na puni angažman i promicanje američke tehnologije kao međunarodnog standarda”, dodao je Ross. Na neki način ovo je priznanje Washingtona da uključivanje Huaweija na “crnu listu” ima i negativne posljedice za američki tehnološki sektor.

Naime, standardi su ključni dio svake tehnologije. Činjenica da se, primjerice, bežične (Wi-Fi) mreže mogu širom svijeta koristiti na isti način rezultat je ujednačenih standarda. Američke i europske kompanije do sada su diktirale tehnološke standarde, no sada treba definirati standarde za nove tehnologije poput 5G. A na tom području Kina ima velike ambicije.

Osim što želi razviti standarde za domaću upotrebu, namjerava ih ponuditi i na globalnoj razini. CNBC je nedavno izvijestio o kineskom planu kojim u idućih 15 godina namjerava razviti globalne standarde za niz novih tehnologija, od 5G do umjetne inteligencije.

A to je na Zapadu dodatno potaknulo zabrinutost o rastućem utjecaju Kine na globalnoj tehnološkoj sceni. S obzirom da američke tehnološke kompanije nisu bile sigurne koliko mogu surađivati s Huiaweijem, a da ne dođu na udar administracije, Huawei je dobio više prostora za samostalno razvijanje standarda.

Američka strukovna organizacija Vijeće industrije informatičke tehnologije (ITI) pozdravilo je američki potez.

“Nismo u situaciji da Kina razvija svoj tehnološki sektor, ali i dalje zaostaje za Zapadom. Kina ima neke kompanije koje razvijaju najsuvremeniju tehnologiju i vrlo su konkurentne. Nije neophodno pobijediti u toj utrci, ali svakako morate ostati u njoj kako bi bili konkurentni za pokretanje inovacija u tehnologijama iduće generacije”, ističe Naomi Wilson, ITI-jeva analitičarka za Aziju.

Podsjetimo, 5G telekomunikacijske mreže trebale bi biti glavna “pokretačka sila” u bliskoj budućnosti, omogućavajući cijeli niz novih usluga, od video streaminga visoke brzine do upravljanja autonomnim vozilima. Glasnogovornica Huaweija Michelle Zhou ostala je nedostupna za komentar.

Odvjetnici Huaweijeve direktorice u novoj ofenzivi

Odvjetnici Huaweijeve financijske direktorice Meng Wanzhou kojoj od prosinca 2018. prijeti izručivanje američkim vlastima zbog optužbi za pomaganje u kršenju sankcija Iranu podastrli su kanadskom sudu nove dokaze. Iz dokumenata u koje je imao uvid Reuters stoji kako je iranska tvrtka Skycom Tech bila Huaweijev poslovni partner, a ne neslužbena podružnica, kako tvrde američke vlasti. Odvjetnici su osporili i tezu da viši menadžeri banke HSBC nisu znali za odnos sa Skycomom.

Komentirajte prvi

New Report

Close