Washington olabavio stisak da ne padnu mobilne mreže

Autor: Tomislav Pili , 21. svibanj 2019. u 22:00
Huawei navodno traži rješenja i za nastavak suradnje s Googleom/REUTERS

Ministar trgovine Wilbur Ross pojasnio je da vlada kupcima Huaweijeve opreme želi dati vremena da nađu alternativna rješenja.

Američka vlada odlučila je ipak malo olabaviti restrikcije prema Huaweiju, svega nekoliko dana nakon što je tu kompaniju stavila na "crnu listu" zabranivši mu poslovanje s dobavljačima iz SAD-a.

Tamošnje ministarstvo trgovine priopćilo je kako će na tri mjeseca omogućiti Huaweiju kupovanje dijelova od američkih proizvođača, ali samo radi održavanja postojećih telekomunikacijskih mreža te pružanja softverskih nadogradnji sadašnjim korisnicima pametnih telefona. Kineska kompanija – inače najveći svjetski proizvođač telekomunikacijskih mreža – i dalje ne smije kupovati komponente za nove proizvode bez dozvole vlade u Washingtonu.

Američki ministar trgovine Wilbur Ross objasnio je ovaj potez željom administracije da se kupcima Huaweijeve opreme dade vremena da nađu alternativna rješenja. "Ukratko, ova dozvola omogućit će nastavak rada ruralnih telekomunikacijskih mreža te telefona privatnih korisnik", kazao je Ross, a prenosi Reuters. Nekadašnji dužnosnik ministarstva trgovine, odvjetnik Kevin Wolf pojašnjava kako se ne radi o zaokretu stava amneričke vlade, već prilagodbi stanja već donijetoj odluci.

"Čini se da je cilj spriječiti pad internetskih, računalnih i komunikacijskih sustava", ocjenjuje Wolf. Za Huawei ova dozvola malo znači, kazao je u utorak osnivač kompanije Ren Zhengfei. Dodao je kako je Huawei spreman za ovakav scenarij. "Potez američke vlade podcjenjuje naše mogućnosti", kazao je Ren u razgovoru za kinesku državnu televiziju. Što se tiče Googleova prekida suradnje, Ren je kazao kako dvije kompanije raspravljaju o mogućim rješenjima za američka ograničenja kompanijama koje posluju s kineskim telekomunikacijskim divom.

Što se tiče drugih kupaca, "Europa nastavlja vrlo blisku komunikaciju s nama", rekao je Ren, dodajući kako Huaweijeva tehnologija za mobilne mreže nove generacije 5G odgovara europskim potrebama. Trgovinska komora EU-a u Kini naglasila je u ponedjeljak da se protivi "zloupotrebi nacionalne sigurnosti u ime trgovinskih pregovora ili protekcionizma".

Komentirajte prvi

New Report

Close