Washington odustao od smjene direktorice Međunarodnog monetarnog fonda

Autor: Poslovni dnevnik , 12. listopad 2021. u 22:00
Kristalina Georgieva odbacila je optužbe da je namještala podatke za Kinu/REUTERS

Američka ministrica financija Janet Yellen izjavila je kako je zbog nedostatka izravnih dokaza promjena vodstva MMF-a neopravdana.

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva uspjela je sačuvati fotelju.

Kako prenose agencije, izvršni odbor MMF-a potvrdio je u utorak svoje puno povjerenje Georgievoj nakon što su proučili optužbe na njen račun za pritiske na osoblje Svjetske banke da izmjeni podatke za Kinu.

Imaju povjerenja u šeficu

Izvršni odbor tako je odlučio nakon što je proučio izvješće odvjetničke tvrtke WilmerHale, u kojemu se Georgievu optužuje da je 2017., kada je bila izvršna direktorica Svjetske banke, pritiscima utjecala na njeno osoblje kako bi promijenilo podatke Kine da bi se poboljšao rezultat te zemlje na Doing Business ljestvici.

Odbor je u ponedjeljak izjavio da ima povjerenja u predanost Georgieve da zadrži najveće standarde upravljanja i integriteta. U isto vrijeme, istaknuli su da planiraju dodatne korake kako bi osnažili mjere zaštite kojima bi se štitila nepristranost osoblja MMF-a, kao i osigurali kanale za pritužbe i neslaganja.

Objava je došla nakon maratonske sjednice izvršnog odbora koji se proteklih nekoliko dana oštro podijelio oko odluke o sudbini direktorice Gergieve. Naime, dva najveća udjelničara u MMF-u, SAD i Japan, zatražili su opsežnu istragu optužbi protiv Geogieve. S druge strane, Francuska, Njemačka, Italija i Ujedinjeno Kraljevstvo bili su skloniji šefici “svjetskog financijskog policajca”.

Na kraju je postignut kompromis koji se najbolje ogleda u izjavi Washingtona. Američka ministrica financija Janet Yellen poručila je Georgievoj da je izvješće o radu Svjetske banke o njezinom radu “otvorilo legitimna pitanja”, ali da je zbog nedostatka izravnih dokaza promjena vodstva MMF-a bila neopravdana.

U izjavi je istaknula da se trebaju poduzeti “proaktivni koraci kako bi se osnažio integritet i vjerodostojnost MMF-a”, a da Georgieva i drugi lideri MMF-a moraju obnoviti svoju predanost transparentnosti u istraživanju, analizi i politikama fonda, istaknulo je ministarstvo u priopćenju.

Podsjetimo, Kristalina Georgieva odbacila je optužbe da je umjetno povećala kineski plasman na ljestvici Svjetske banke Doing Business za 2018. godinu. U to je vrijeme bila na čelu te institucije.

Republikanci poludjeli

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena pokušava “progurati” promjene u MMF-u i Svjetskoj banci kako bi spriječile moguće slične manipulacije u budućnosti. To je javno priznao i izvršni odbor MMF-a signaliziravši da će uzeti u obzir takve promjene.

Međutim, odluka Washingtona da odustane od inzistiranja na smjeni Kristaline Georgieve izazvala je žestoku reakciju republikanskih zastupnika u Kongresu.

“Ova odluka odražava svu strahotu američkog vodstva u MMF-u”, izjavio je Patrick McHenry, vodeći republikanski zastupnik u Odboru za financije Zastupničkog doma, prenosi Financial Times.

“Republikanci i demokrati bili su alarmirani istragom o potezima Kristaline Georgieve. Šokantno je da administracija nije uzela u obzir zabrinutost zastupnika obiju stranaka te je pala pod pritiskom država koje su ovaj skandal htjele pomesti pod tepih”, izjavio je McHenry.

Kao što je poznato, Kristalina Georgieva na čelu MMF-a izbor je europskih članica. U Svjetsku banku prvi je put došla 1993. kao ekonomistica specijalizirana za utjecaj ekologije na gospodarstvo, a 2010. odlazi na dužnost u Europsku komisiju.

Svjetskoj banci se opet pridružuje 2017. godine, a dvije godine poslije zamijenila je Christine Lagarde na čelu MMF-a. Tijekom mandata dobila je pohvale zbog reakcije MMF-a u pandemijskoj krizi koji je državama u razvoju plasirao 650 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close