Wall Street polako gubi povjerenje u Uberov posao

Autor: Tomislav Pili , 11. kolovoz 2019. u 22:00
Prihodi od usluge dostave hrane rasli su za 72 posto, a od prijevoza putnika tek dva posto/REUTERS

Ono što sputava povjerenje je nedostatak vizije povećanja prihoda i smanjenja troškova.

Zbog isplate dioničarima nakon izlaska na burzu Uber je objavio rekordni kvartalni gubitak, značajan čak i za standarde te kompanije čuvene po "spaljivanju" novca.

Međutim, iako je šef kompanije poručio da dolaze financijski bolji dani, investitori sve primjetnije gube povjerenje u tog "ljubimca Wall Streeta".

Usporavanje prihoda
Dok je u drugom tromjesečju prošle godine izgubio 878 milijuna dolara, ove godine minus Ubera produbljen je na nevjerojatnih 5,2 milijarde dolara. Kompanija je toliki gubitak opravdala jednokratnim stavkama povezanih sa IPO-om ovoga proljeća, poput isplate 3,9 milijardi dolara dioničarima te nagrade vozačima od 300 milijuna dolara u gotovini i dionicama uoči uvrštenja na burzu. Iako kompanija tvrdi da je cjenovni rat na tržištu prijevoza putnika malo oslabio, analitičari nisu propustili primijetiti da Uberu usporavaju prihodi.

To je pak potaklo pitanja o Uberovoj sposobnosti da se othrva konkurenciji, ponajprije Lyftu. Naime, rast ukupnih prihoda od 3,2 milijarde dolara usporio je na 14 posto. K tome, temeljno poslovanje Ubera, prijevoz putnika, ostvarilo je rast prihoda od svega dva posto na 2,3 milijarde dolara. Dvoznamenkasti rast ukupnih prihoda prije svega je zasluga skoka prihoda usluge dostave hrane – Uber Eats – za 72 posto na 595 milijuna dolara.

Valja naglasiti kako je bruto prihod – mjerilo ukupne vrijednosti vožnji putnika, dostave hrane i ostalih usluga prije isplate vozačima, restoranima i ostalih troškova – narastao 31 posto na godišnjoj razini dosegnuvši 15,76 milijardi dolara. No, dok korisnici očito sve više troše na Uberove usluge, kompanija zadržava sve manje novca. Naime, iznos koji su putnici potrošili na vožnje Uberom porastao je za 20 posto, dok je prihod kompanije nakon isplate vozača narastao samo četiri posto.

Skok troškova
Valja naglasiti i kako su troškovi kompanije skočili za 147 posto na 8,65 milijardi dolara uključujući i oštar skok ulaganja u istraživanje i razvoj. Prilagođeni gubitak udvostručio se na 656 milijuna dolara, ali je ipak manji od očekivanja Wall Streeta od 996 milijuna dolara.

"Gubici se povećavaju, a konkurencija je sve žešća. Ono što sputava povjerenje investitora i što se snažno negativno odrazilo na dionicu nakon objave izvješća je nedostatak jasnog puta povećanja prihoda i smanjenja troškova", izjavio je za Reuters Haris Anwar, analitičar financijske platforme Investing.com. Po objavi izvješća dionica je pala za šest posto. Prema riječima izvršnog direktora Dare Khosrowshahija, ove godine investicije će dosegnuti vrhunac, pa bi u 2020. i 2021. gubici trebali biti mnogo blaži. 

Komentirajte prvi

New Report

Close